TİBETAN MASTİFF



TİBETAN MASTİFF:

 Tibetan mastiffler oldukça iri ve sağlam yapılı köpeklerdir. Kafaları ve boyunları oldukça büyüktür ayrıca tüylüdür. Tibetan mastifflerin boyları 60-70 hatta 80cm kiloları ise yine 60-70 kg arasıdır. Ama kilo almaya müsait olduklarından kimi erkekler 80-90 kiloyu bulabilir. Kaslı ve iri olduğu herhalinden belli tabii ki. Dev ırk olarak kabul edilir. Kulakları “v” şeklinde sarkıktır. Küçük ve köşeli gözlere sahiptir. boynu sarkıktır. Sırtı düz ve kuyruk kıvrık bir şekilde sırtta taşınır. Uzun, dalgalı ve ipeksi tüylere sahiptir. düzenli olarak fırçalanmalı ve yıkanmalıdır. Orta derece de tüy dökerler. Genellikle gri,sarı, siyah ve kahverengi renklerde bulunurlar.
 Tibetan mastiff aslında sakin bir ırktır. Ama aşırı derecede korumacı oldukları için yabancılara karşı saldırgan olabilirler. Dikkatli olunmalıdır ve eğitimide zor olan bir köpektir. Oldukça zeki olmasına karşın çokta inatçıdır. Bir tibetan mastiffi tüm emirleri yerine getirecek derecede bir köpek yapmakta zorlanabilirsiniz. İnsanlarla genellikle iyi anlaşırlar tabii küçükken sosyalleştirmek gereklidir. Ailesine karşı sevgi doludur ve ailede çocuk varsa onunla iyi anlaşabilir. Sabırlıdır.  Doğuştan birer bekçi ve koruma köpeğidir. Ayrıca sürü köpeği olarkta kullanılır bu yüzden diğer hayvanlarla arası iyidir ama başka köpeklerle,özellikle erkekler, pek iyi anlaşmazlar.
 Ilıman iklim köpeği sayılabilirler ama aşırı sıcağa ve aşırı soğuğa dayanamazlar. Evde bakıma pek uygun bir köpek değildirler. Bağımsızlıklarına çok düşkündürler. Bahçeli evde büyütülmesi tercih edilebilir. Ayrıca çok enerjik olduklarından dolayı da evde bu enerjilerini karşılayamayabilirler. Uzun yürüyüşler ve tasmasız koşuları severler. Tabii ki bu tasmasız koşuyu bahçenizde ve ya ormanda ufak bir geziye gittiğiniz zaman yapmalısınız. Halka açık alanlarda tibetan mastiffinizi tasmasız dolaştırırsanız, çevredeki insanlar ürkebilir.
 Tibetan mastiffler yavruyken bile oldukça kiloludurlar. Yaklaşık 2 aylıkken 10-15 kiloyu bulabilirler ve istatistiklere göre dünyanın en pahalı köpeğidir. Yaklaşık bir milyon dolara kadar çıkabilir bu fiyat.

 Tibetan mastifflerle ilgili son olarak birkaç şeyden daha bahsetmek istiyorum, söylentilere göre tibetan mastiffler önceden arenalarda aslanlarla dövüştürülüyormuş. Hatta Marco Polo (Marko Polo) bu ırkı: “ Bir eşek kadar yüksek ve sesi bir aslanın sesi kadar güçlü!” olarak tanımlamıştır. Bu sevimli, tombul ve pofuduk dostumuzdan bir tane almak ister herhalde herkes. Ama fiyatı biraz bizi zorlayabilir, yine de belki de böyle olması daha iyidir kim bilir,  daha iyi bakım görebilirler. Son olarak, eminim çoğunuzun aklında bir soru oluşmuştur “Bizim Sivas kangalımız mı daha büyük yoksa Tibetan Mastiff mi?”  Bu sorunun cevabını ise şöyle vereceğim, kangal ırkı yapı olarak iri bir ırk tabii ki ama tibetan mastifflerin yanında biraz daha küçük kalıyorlar. Yalnız yine ana vatanı Türkiye olan “Aksaray Malağı” dediğimiz bir köpek cinsi var. Bu ırk hemen hemen tibetan mastiffler kadar iri ve güçlü bir ırktır. İşte, tibetan mastiffler hakkında şimdi daha çok bilgi sahibi oldunuz umarım beğenmişsinizdir!

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

POODLE (standart, minyatür-toy)

DOGO ARGENTİNO

AKSARAY MALAĞI-AKSARAY MALAKLISI