NEWFOUNDLAND (çok bilinmeyen ama harika bir ırk)



NEWFOUNDLAND:

 Evet, şimdi sizlere bu tüylü, iri ve sevecen dostumuzdan bahsedeceğim. Öncelikle bu ırkı bir St. Bernarda benzetebilirsiniz. Görünüş olarak çok benziyorlar kesinlikle. St Bernardlar bilindiği üzere kışın karda kaybolmuş insanları buluyor, newfoundland ise St. Bernardların bir değişik sürümü gibi düşünülebilir. Newfoundlandlar  karda kaybolmuş insanları değil, daha çok suya düşen insanları kurtarırlar. Suya çok düşkündürler zaten ve de anatomileri de yüzmeye çok uygundur. Perdeli geniş ayaklara sahiptirler. Madem konu fiziksel özelliklerine geldi devam edeyim. Newfoundlandlar 60–70 santimetreye kadar uzayabilirler. Kiloları ise 40–60 kilo arasında değişir. Kulakları düşüktür ve gözleri koyu kahverengi renktedir. Burunları kare şeklini andırabilir, siyah ya da kahverengi renklerde olabilir. Tüyleri ise 2 tabakalıdır. Dış kürkü su geçirmezdir ve alt kürke göre daha yağlıdır. Genellikle siyah renkte bulunurlar (siyahın üstüne göğüste kuyrukta beyaz lekeler olabilir). Siyahın yanı sıra kahverengi rengine de rastlanabilir ve nadiren de olsa gri renkteki newfoundlandlara rastlanabilir.  Bu tüylerin bakımından da bahsedelim biraz, haftada birkaç kez fırçalamak gerekir, tıraş ihtiyacı yoktur ve gerektiğinde yıkanabilir ayrıca kuru şampuanda tercih edilebilir.
 Newfoundland soğuk iklim köpeğidir ama evde de bakılabilir. Genellikle evde yaşayan newfoundlandlar alt tüylerini çok dökerler. Bu sevimli dostlarımız sizinle evde miskin miskin oturmayı sever ama yine de günlük düzenli bir şekilde egzersiz yaptırılmalıdır. Eğer imkânınız varsa da yüzmeye götürürseniz, çok mutlu olacaktır. Yine de evin orta büyüklükte bir bahçesi olması çok iyi olur. Karakter özelliklerine bakacak olursak sevecen, cesur ve zeki bir köpektir. Ayrıca eve gelen misafirlere karşıda oldukça naziktir. Çoğu ırkın aksine ise ailesini korumak için havlayıp, saldırmak yerine ailesi ile yabancının arasına geçerek bir barikat kurar. Eğitim ise bu ırkımızda biraz zor olabilir. Ses tonumuza dikkat etmeli ve sakin olmalıyız. Bu iri cüsseyle duyduğu tüm komutları hemen yerine getiremeyebilir, bu yüzden oldukça sakin ve sabırlı davranıp onu beklemeliyiz. Diğer köpek ırklarıyla ve başka türdeki hayvanlarla da araları oldukça iyidir. Sadece erkekler diğer erkeklere karşı biraz saldırgan olabilir. Çocukları çok severler, oldukça anlayışlıdırlar.
 Bu iri cüsseli dostlarımız tabii ki bol bol yemek yer. Yemeğin yanı sıra yine bol su içerler ve de salya akıtırlar. Diğer dev ırkların aksine daha az salya akıtırlar tabii ki. Suyu çok sevdikleri içinde evde su kaplarını devirebilirler, dağıtabilirler. Su kapları yerine sabit olursa çok daha iyi olur.
 Aile köpeği olmaya çok uygun bir ırktır aslında. Sessiz, sakin ve de oyuncu ama cüssesi fazla büyük olduğu için pek fazla tercih edilmiyor ya da pek tanınmıyor denebilir. Ama bu sevgi dolu ırkı tanıyan herkes bir tane almak ister eminim!




                                                                                



Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

POODLE (standart, minyatür-toy)

DOGO ARGENTİNO

AKSARAY MALAĞI-AKSARAY MALAKLISI