BİCHON FRİSE



BİCHON FRİSE:
  Evet, şimdi sizlere çok sevimli küçük ırklarımızdan biri olan bichon friseden bahsedeceğim. Ana vatanı Fransa’dır, malteseden türetilmiştir. Bu ırkımız 20–30 santimetre arası bir boya sahiptir. Kiloları ise 3–5 kilogram olabilir. Sarkık kulaklara sahiptirler.  Ucu sivrileşmeyen orta boyda bir yüzü vardır. Yuvarlak ve koyu renk gözlere sahiptirler. Boyunları uzun ve göğüsleri geniştir. Bol tüye sahiptir. Çift katlı tüylerinin alt katı yumuşak ve ipeksi üst katı ise kıvırcık ve yine yumuşaktır. Genellikle sadece beyaz renkte bulunurlar ama gri ve kayısı renklerinde de bulunabilirler.
 Bu uzun tüylerin bakımından bahsetmek istiyorum biraz. Bichon frise hemen hemen hiç tüy dökmez, bu yüzden tüye alerjisi olanlara uygun bir köpektir. Tüylerinin her gün taranması gereklidir. Ayda bir kere tıraş edilmelidir ve düzenli olarak yine ayda bir banyo yaptırılmalıdır. Gözlerinin çevresindeki tüyler dikkatli, düzenli kesilmelidir ve banyolarda lekelenmeye karşı iyice temizlenmelidir.
 Bichon frise çok neşeli bir köpektir. İnsanlarla birlikte olmaya bayılırlar. Sosyal köpeklerdir. Tek kalmayı sevmezler. Pek havlamazlar, çok zekidirler. Temel itaat eğitimini çok kolay tamamlayabilirler ama çoğu küçük ırk köpek gibi tuvalet eğitiminde zorlanabilirler. Çocukları çok severler, bir aile köpeği olmaya oldukça uygundurlar. Başka köpeklerle ve de başka türdeki hayvanlarla da oldukça iyi anlaşırlar. Yabancılara karşıda oldukça anlayışlıdırlar. Kendilerini sevdirirler. Çok oyuncu olan bu ırkımız zaten enerjisinin çoğunu oyunlarda harcar. Ama yinede ufak bir yürüyüş çok iyi olabilir.

 Evde bakıma da çok uygundurlar. Tüy dökmezler, dağınık değildirler ve de evde oldukça sakindirler. Tek kötü huyu ısırmaya eğilimlidirler, çoğu küçük cins köpekteki gibi. Ama bunu sadece oyun için yapıyorlar, siz yinede ısırmaya çalışırsa onu uyarmalısınız. Yoksa bunu sürekli bir oyun haline getirebilir ve bu da biraz can sıkabilir. Bichon friseler yine de çok iyi birer eş ve dosttur.


Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

POODLE (standart, minyatür-toy)

DOGO ARGENTİNO

AKSARAY MALAĞI-AKSARAY MALAKLISI