AKSARAY MALAĞI-AKSARAY MALAKLISI

AKSARAY MALAĞI:

 
Aksaray malağı bir diğer adıyla
“Aksaray Malaklısı”dır. Ana vatanı Türkiye’dir. Yani bize ait bir ırktır. Adından da belli olduğu gibi, Aksaray ilimizde yetiştirilmiştir. Görünüşüyle aşırı derece de, yine bize
ait olan, kangalları anımsatmaktadır. Aynı kaslı gövde, iri başları, boyunları... Ama iki ırkın ayrı ırklar olduğunu belli eden kimi farklar var. Bunlara şimdi değinmek istiyorum. Ama ilk olarak Aksaray Malağının özelliklerinden bahsedeceğim. Genellikle boyları 75–80 cm hatta kimi erkekler
90–100 cm. kadar çıkabilirler. Kiloları ise 85–90 kg arasındadır. Yine kimi erkeklerde bu 100–120 bulunabilir. Tabii ki benim verdiğim bu kilo ve boy değerleri iyi beslenmiş yani normal kilosunda olan Aksaray malakları için geçerli. Ne yazık ki kimi Aksaray malakları kötü beslenmeleri nedeniyle 60–70 kiloyu ancak bulabiliyorlar. Güçlü bir gövdeye sahiptirler. Göğüsleri vücuduna göre önde bile denebilir. Bacak kasları da oldukça belirgindir. Kulakları düşüktür ve bu düşük kulaklar genellikle kesilir. Bunun sebebiyse Aksaray malağının çoban köpeği olarak sık tercih edilen bir ırk olması nedeniyle, bir yırtıcıyla boğuşurken sarkan kulaklarının ona zorluk çıkartabilme olasılığı olmasıdır. Yani yırtıcı Aksaray malağının sarkan kulaklarını zayıf nokta kabul edip, saldırabilir ve sarkık kulakları nedeniyle enfeksiyon riski artmış olur. Bunun yanı sıra tabii ki iyi duymaları da bu sebeplerden biridir. Boyunları da sarkıktır. “Malaklı” kelimesi genelde Aksaray yöresinde kullanılan bir terimdir ve anlamı “dudak”tır. Bu yüzden de dudakları biraz aşağı sarkık olduğundan, bu cinse Aksaray malağı denmiştir. Şimdi biraz da kangallardan, ne gibi farkları var bundan bahsedeceğim. Kangalların daha toplu bir boynu vardır ama bu ırkımızın ise boynu olduk
ça sarkıktır. Bunun yanı sıra kangalların burunlarıyla alnı arasında neredeyse hiç çıkıntı yoktur ama Aksaray malaklısındaysa bu çıkıntı bellidir. Kangal köpeklerine oranla da daha iri ve kemiklidir. Gözleri kangallarınkine göre daha yuvarlak ve daha yakındır. Kangallar kuyruklarını genelde uçları kıvrık bir şekilde aşağıdan taşırlarken, Aksaray malaklısı daha kıvrık bir şekilde sırtına yakın, üstten taşır.  Bu ırk genellikle çoban köpeği ve koruma köpeği olarak tercih edilir. Hatta bu ırk için yapılan açık arttırmalarda 2000 TL’nin üstünde fiyatlar bile söz konusu olmuştur.
 Bu ırk aslında kangallar kadar uzun süredir aramızda ama ne yazık ki uzun yıllardır bu ırk kangal olarak biliniyor. Hatta belki kangal sahibi olduklarını düşünen bir sürü insanın köpeği bile Aksaray malaklısı olabilir. Kangallar için düzenlenen yarışlarda örneğin, bu ırkta önceden kangal olarak bilindiği için katılabiliyordu. Ama şimdi, daha çok dikkat ediyorlar. Bir kangal yarışmasına bir Aksaray malaklısının katılmaması için. Türkiye’de Aksaray malağı bir ırk olarak kabul edilse de, yurtdışında Aksaray malağının da bir cins oluşu kabul edilmemektedir. 
 Şimdi tüy yapısından bahsetmek istiyorum arkadaşlar. Tüyleri düz, parlak ve yumuşaktır. Orta dereceden, biraz daha fazla tüy döker. Haftada 1 kere tarayarak Aksaray malağımızı ölü tüylerinden arındırabiliriz. Gerektiğinde yıkanabilirler ve tıraş ihtiyacı yoktur. Zaten tüyleri kısadır ve çok uzamazlar. Kulaklarının içini banyolarda yıkamaya özen göstermeliyiz. Kulak damlası kullanmalıyız. Tüy rengi ise krem rengidir. Sütlü kahve ve ya sarıya çalan beyaz gibi renkleri de vardır ve genellikle ağızlarının çevresi, kulakları, gözlerinin çevresi siyah olur.
 
      Karakter özelliklerinden bahsetmek istiyorum bu ırkımızın. Bu ırkımızda akbaş ve kangal gibibir çoban köpeğidir. Bu üç ırkın genel adı ise “Anadolu Çoban Köpeği”dir. Bu yüzden koruma ve bekçilik güdüleri çok gelişmiştir. Koca bir sürüyü tek başına ağıla getirebilecek kadar akıllı bir köpektir. Kendine verilen görevi en iyi şekilde yerine getirir. Özellikle Anadolu’da çoban köpeği olarak tercih edilirken bu ırkımız kimi zaman kurtlarla bile boğuşmak zorunda kalabilir. Tüm gücüyle sürüsünü korur. Sadece sürüye karşı değil. Ailesini aşırı derecede sahiplenir bu ırkımız. Bölgesine giren bir yabancıya karşı ailesini ve ya sürüsünü anında koruma altına alır ve saldırganlık gösterebilirler. Kısacası bir Aksaray malağında istenen tüm özelliklerden
bol miktarda var. Ayrıca Aksaray malakları çocuklara karşı da oldukça sabırlıdır. Özellikle küçükken, oyun oynamayı çok severler. Koruma ve çoban köpeğinin yanı sıra iyi bir dostta olabilirler. Yürüyüşlerinizde sizlere eşlik edip, oyunlar oynayabilirsiniz. Ciddi bir görünüme sahip olsa da oldukça oyuncu ve cana yakın köpeklerdirler.  Başka türde hayvanlarla iyi anlaşabilirler tabii ki, bir çoban köpeği olduğu için. Ama başka köpeklere karşı hiçte sevecen değildirler. Özellikle de erkek Aksaray malakları, başka köpeklere karşı çok saldırgan olabiliyorlar. Bu sebepten dolayı da ne yazık ki, köpek dövüşlerinde oldukça fazla tercih edilen ırklardan biridir. Eğitilebilirlik düzeyi de oldukça yüksektir. Ama genel olarak sakin bir ırk olduğu için eğitim almadan da sizin yanınızdan yürüyebilir. Tek sorun ailesi dışındaki insanlara karşı bu kadar sakin kalmamasıdır. Bu sorunu da köpeğimizi sık sık gezmelere çıkartıp, sosyalleştirerek çözebiliriz.
 Aksaray malakları için en uygun alan, büyük bahçeli bir evdir
. Ve bahçenin etrafı çitle çevrili olursa da çok iyi olur, çünkü köpeğimizi bahçe de tasmasız bir şekilde salabiliriz. Özgür olmayı çok seven köpeklerdir, bu durumdan memnun olacaklardır. Egzersiz ihtiyaçları ise orta derecededir. 1–2 saatlik yürüyüşler yeterli olacaktır. Ayrıca bu ırk büyük olduğu için kuru mamayla da doyması pek mümkün değil. Başka yemeklerle de beslenebilir. Ama çiğ et verilmemelidir. Midesini bozabilir veya köpeğimizin vahşileşmesine yol açabilir.
 İşte arkadaşlar artık Aksaray malakları hakkında daha çok bilgi sahibi oldunuz umarım beğenmişsinizdir. Ve artık bu cins hakkında bilgi sahibi olduğunuzdan dolayı, belki bir tane almak istersiniz. Kim bilir, belki size en uygun ırk bir Aksaray malaklısıdır!




















Yorumlar

Yorum Gönder

Bu blogdaki popüler yayınlar

POODLE (standart, minyatür-toy)

DOGO ARGENTİNO