AFGAN TAZISI


     AFGAN TAZISI:

 Zarafetliyle kendini her yerde belli eden bir ırk olan “Afgan tazısı”ndan bahsedeceğim bu sefer, arkadaşlar. Afgan tazılarının boyları 60–75 cm arasında kiloları ise 20–35 kg arasındadır. İnce ve uzun bir vücuda sahiptirler. Uzun bir yüze sahiptirler, uca doğru sivrilir. Gözleri siyahtır ve yuvarlaktır. Omuzları, karınlarıyla aynı yerdedir. Uzun ve güçlü bir boyunları vardır. Yani vücudu bir uyum içindedir. Kulakları da oldukça uzundur.
 Uzun, ipeksi ve dalgalı bir tüy yapısına sahiptir. Karın bölgesinde ki tüylerde oldukça uzundur, çoğu köpeğin karın bölgesi daha az tüylü olurken, Afgan tazılarının karınları da tüylüdür. Sırt tüyleri daha az ve sıkıdır genelliklede koyu renktedir. Afgan tazılarında çeşitli renkler görülebilir. Bunların en sık rastlananları, koyu kahve, açık kahve, sütlü kahve ve sarıdır. Yani genellikle kahverenginin tonlarında bulunur. Ama burun, ağız ve tüy uçları siyah olabilir. Tüyleri uzundur ve düzenli tıraş edilebilir. Ama insanlar genellikle uzun tüylü olarak bırakırlar.  Tüyleri sık sık taranmalı (haftada 2–3 kere) tüy açıcı spreyler kullanılmalıdır. Banyoları düzenli yaptırılmalıdır. Kulaklarının içine, kulak damlası kullanılabilir.
 Afgan tazıları oldukça sevecen, zeki, biraz çekingen ve soylu bir köpektir. Yabancılara karşı şüpheci bir tavırla yaklaşır ama asla saldırmaz. Yine de bölgesinde ki yabancıyla dost olmaz. Çok hızlı koşarlar ve ani, sert dönüşler yapabilirler. Çocukları çok severler, gayet sıcakkanlıdırlar.  Harika birer av köpeğidirler. Av köpeğinin yanı sıra, süs köpeği olarak da tercih edilirler. Ayrıca kurt, çakal gibi hayvanları kovmakta da oldukça başarılıdırlar. Hassas ve duygulu köpeklerdir. Çok zekidirler, eğitilebilirlik düzeyleri oldukça yüksektir ve sevecen bir yaklaşımla eğitilmelidir.
Apartman hayatına uygun bir köpek olduğu söylenemez. Kesinlikle, en az yarım saat özgürce koşabileceği bir bahçesi olmalı. Afgan tazıları özgürlüklerine düşkündürler, tasmalı yürüyüşler onları kesmeyecektir. Koşmaları gerekmektedir.

 İşte; Afgan tazısı böyle bir ırktır. Sevecen, hassas, soylu ve ailesine bağlı. Umarım beğenmişsinizdir, faydalı bilgiler verebilmişimdir. Kim bilir belki size de en uygun ırk bir Afgan tazısı olabilir. Neden bir tane sahiplenmeyesiniz?


Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

POODLE (standart, minyatür-toy)

DOGO ARGENTİNO

AKSARAY MALAĞI-AKSARAY MALAKLISI