KÖPEK EĞİTİMİ

 Bugün sizlere kısaca köpek eğitimden bahsedeceğim. Bu sayede evinizde, köpeğinize kolayca kimi komutları öğretebileceksiniz. Aşağıya bunları başlıklar altında yazacağım;

 İlk olarak köpeklerde eğitime 4-5 aylıkken başlanmalıdır genellikle. Ama inatçı bir ırkımız varsa 3-4 aydan itibaren eğitimine başlanmalıdır. Eğitimin uygulanacağı yerde köpeğimizin tasması açık olmalıdır. Çevre de oyuncak vs. mama gibi şeylerde olmamalı. hatta ne kadar az eşya olursa o kadar iyi olur. Günlük yarım saat çalıştırılmalıdır en az. Ama tabii abartılmamalı da, köpeğimizin sıkılmaması gerekli. Sessiz bir ortamda, baş başa eğitimimize başlayabiliriz. Mama olamaz demiştim ya, o şöyle; köpeğimizin ulaşabileceği bir yerde olmamalı. Ama siz, ödül maması olarak kullanabilirsiniz. İlk komutla başlıyorum:

OTUR: Otur komutunda öncelikle köpeğimizi sessiz bir alanda biraz yürüterek yorabiliriz, böylece size çok fazla karşı çıkmayacaktır. Yorulduktan sonra, köpeğimizi sağ yanımıza alarak kalçasını aşağıya itmeliyiz. Oturur pozisyona gelince yaklaşık 5-10 dakika o pozisyonda durmasını sağlamalısınız. Bu süre içinde de sürekli olarak "otur" kelimesini tekrarlamalısınız. Köpeğimiz 5-10 dakika sorunsuzca oturursa ödül maması verebilirsiniz. Ya da favori oyuncağını... Ama köpeğimizi kalçasından tutup oturtmak biraz zor olabilir bu yüzden bir mama ve ya oyuncağı köpeğimizin başının arkasına doğru götürürsek (yavaşça) oturacaktır. Oturur pozisyona gelince de "otur" kelimesini yine 5-10 dakika tekrarlayarak, köpeğimize bu pozisyonun adının "otur" olduğunu öğretmiş oluruz.

BEKLE: Bekle komutunda köpeğimizi yine sessiz ve boş bir alana götürmeliyiz. Bekle komutunun eğitimde göz teması çok önemlidir öncelikle. Köpeğimizin sevdiği bir oyuncağı ve ya mamayı alarak yine dikkatini çekiyoruz ve bize doğru gelip onu almaya çalışmasını bekliyoruz. Bize geldiğinde ise oyuncağı uzanamayacağı yükseklikte tutmalıyız. Ve göz teması kurup, bir elimizle dur işareti yaparak: "Bekle!" demeliyiz. Köpeğimiz her ne kadar oyuncağı almaya çalışırsa elimizle onu engelleyip, "Bekle!" demeliyiz. Köpeğimiz bu şekilde almaması gerektiğini ve bununda "Bekle!" anlamına geldiğini öğrenecektir.

GEL: Gel komutu köpeklere öğretilebilecek en kolay komutlardan biridir. Bu komutu uygulamak için ilk olarak köpeğimize bekle komutunu öğretmek çok faydalı olacaktır. Eğer köpeğimiz bekle komutunu biliyorsa, köpeğinize "Bekle!" diyin ve ardından ondan uzaklaşın. Ardından elinizle gel işareti yaparak, onu yanınıza çağrın. Size doğru gelmeye başlayınca da "Gel!" diyerek bu komutun adının "Gel!" olduğunu tekrarlayın. Köpeğimiz bu şekilde öğrenecektir. Ama bekle komutunu bilmiyorsa köpeğimizi bir süre oyalayacak mama vererek ondan uzaklaşın. Mamayı bitirip size doğru gelirken de "Gel!" komutunu tekrarlayın. Bu şekilde, bu komutun adının "Gel!" olduğunu anlayacaktır.

YÜRÜYÜŞ EĞİTİMİ: Yürüyüş eğitimi için köpeğimizi öncelikle düz bir yolda yürüterek başlatmalıyız. Köpeğimizi sağ tarafımıza alıp tasmasını oldukça kısaltıyoruz (Ayakları yerden kalkmayacak şekilde) Köpeğiniz sizden önde gitmeye çalışacaktır ama buna izin vermeyin. Yanınızdan yürütmeyi deneyin. Her gün yaklaşık yarım saat böyle yürürseniz, köpeğiniz yürümeye alışacaktır.

Yorumlar

Yorum Gönder

Bu blogdaki popüler yayınlar

POODLE (standart, minyatür-toy)

DOGO ARGENTİNO

AKSARAY MALAĞI-AKSARAY MALAKLISI