RAT TERRİER


RAT TERRİER:

 Rat terrierler küçük cins köpeklerdir. Çoğu küçük cins köpek gibi biraz sinirlidirler. Orta boydadırlar.Yuvarlak büyük gözlere sahiptirler. Kulakları dik ve tüyleri kısadır. Ortalama 15–16 yıl yaşarlar. Bu ırkımız ailesini korumaya çok düşkündür. Korktuğunda ve ya heyecanlandığında havlayabilirler. Bunun yanı sıra insanlara saldırmazlar ama bölgesine yabancı bir birey girerse havlayabilirler. Diğer hayvanlarla da oldukça iyi anlaşırlar. Akıllı ve sevecen bir ırktır bunların yanı sıra. Bazen dışarıda olduklarını unutup evin içinde hoplayıp zıplayabilirler ama yine de evde bakılması uygun olabilir. Ayrıca rat terrierlerimiz birazda çoraplara düşkündürler. Onu evde tek bıraktığınızda etrafta eşya bırakmamaya dikkat ederseniz çok iyi olacaktır. Siz evde ikense zaten sizin yanınızdan ayrılmayacaktır.
 Fakat bu ırkımız biraz zor terbiye edilir. Bunun için küçük yaştan itibaren eğitime başlanmalıdır. Eğer küçük yaştan başlanırsa bu akıllı ırkımız çok çabuk eğitilecektir. Çocuklara ise yine küçüklüğünden beri alıştırılırsa ileride çok iyi anlaşabilirler.

 Bu ırkımızın aşılarının tam olmasına çok dikkat etmeliyiz çünkü bünyeleri çok hassastır. Bunun yanı sıra duş aldırırken büyük kulaklarına dikkat etmeliyiz. Kulaklarının içini elimizle ıslak bir bezle hafif bir şekilde temizlemeliyiz çünkü bu kocaman dik kulakların içine dolan tüm kir ve tozlar köpeğimizin kulağını çok pisletiyor. Kulak damlası kullanabiliriz yine. Rat terrierler yavruyken de çok hareketli olurlar, bu yüzden bakımlarına dikkat etmeliyiz.



                                

                    YAVRU BAKIMI:

 Bu ırkımızın tüyleri küçükken çok seyrek olur bu yüzden onları aşılarını tam yaptırmadan ve biraz daha tüylenmeden dışarı çıkarmak biraz yanlış olur. Rat terrierlerin dişleri özellikle küçükken çok kaşınır, bu yüzden etraftaki her şeyi kemirmeye çalışacaklardır. Bunu önlemek için genelde köpeklerin boynuna takılan uzun bir ağızlıklardan tercih edilir ama ben açıkçası bunu pek önermiyorum (özellikle de yavruyken). Çünkü köpeğimizin hareketlerini engeller ve köpeğimiz bundan rahatsız olur. Bunun için özel köpek oyuncaklarından tercih edebilirsiniz.
 Bu ırkımız en az 2,5 ay anne sütü almalıdır. Anne sütü yavrumuzun kolay kolay hasta olmasını önleyecektir. Bunun haricinde rat terrierlerin dişleri çok çabuk diş taşıyla dolabilir (yavruyken bile). Köpeğimizin ağzının diş taşlarıyla dolu olmasını istemeyiz, bunun için yapılabilecekler arkadaşlar benim bildiğim kadarıyla şunlardır: köpeğimize bol süt vermeliyiz, ağzına pis eşyalar almamasına dikkat etmeliyiz ve de en önemlisi 6 ayda bir köpeğimizi ağız muayenesine götürelim. Eğer tüm bunlara rağmen diş taşları varsa bu sorunu veteriner hekiminizle görüşüp, diş taşı temizleme operasyonuyla çözebilirsiniz.

 Peki, rat terrier sahibi almak isteyen birinin ne gibi özelliklere sahip olması gereklidir? Öncelikle düzenli olunmalıdır ayrıca köpeğinize ayırabileceğiniz zamanınız olmalıdır böylece ona egzersiz yaptırabilirsiniz. Köpeğinizin temizliğinize ayırabileceğiniz zamanınız olması da çok önemlidir. Bu ırkımızda temizlik çok önemlidir çünkü. Bu özellikleri karşılayabilecekseniz kesinlikle rat terrierinize harika bir sahip olacaksınız tabii en önemlisi de rat terrierinize verebileceğiniz bol bol sevginiz olmasıdır, ona da yatağınızın bir köşesinde yer ayırın. Emin olun sizinle yatmak için can atıyordur!

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

POODLE (standart, minyatür-toy)

DOGO ARGENTİNO

AKSARAY MALAĞI-AKSARAY MALAKLISI