PAPİLLON


PAPİLLON:
 Papillonlar, sevimli küçük ırklardan biridir. Boyları, 20-30 cm  kiloları ise 3-5 kg’dir. Kalçaya doğru sırtı, hafifçe yükselir. Tüylü ve pofuduk kuyruklarını daima kıvrık bir şekilde sırtta taşırlar. Ön bacakları oldukça düz, arka bacakları ise zıplamak için harika bir şekilde bükülebilecek şekilde yaratılmıştır. Oldukça yükseğe zıplayabilirler zaten. Birde arkadaşlar az önce papillonlar için görsel ararken fark ettim, papillonların kuyrukları kıvrık, tüylü olduğu ve de sırtlarında taşıdıkları için bir zamanlar “Squirrel Spaniel (Sincap Spaniel” deniyormuş. Günümüzde ki ismini ise kökeni Fransa olduğundan dolayı Fransızca “Papillon” yani
 “Kelebek” olarak almaktadır. Bunun sebebi ise kulaklarının bir kelebeği andırmasıdır. Çoğu zaman dik olarak taşırlar kulaklarını ama düşükte görülebilir. Kulakları düşük olan papillonlara ise “Phalene” denir. Renkleri ise beyazın üzerine; siyah, kahverengi, sarı ve ya iki renk, siyah-kahverengi şeklinde görülebilir. Ve genellikle beyazın üzerine olan renk kulaklarını, gözlerini çevreler ama burunlarının çevresi beyazdır. Yüzleri kısa, burunları ise biraz sivri, küçük ve siyahtır.
  Tüyleri tek tabakalı, düz ve yumuşaktır. Uzun tüylere sahiptir ve orta derece de tüy döken sınıfına girmektedir. Tıraşa pek ihtiyaç duyulmaz ve gerektiğinde yıkanabilirler. Ayrıca kuru şampuan da uygulanabilir.  Haftada birkaç kez fırçalanması da tüy bakımı için yeterli olacaktır.
 Karakter özelliklerinden bahsedecek olursak, oldukça canlı ve zeki bir ırktır. Eğitimi kolay ve de itaatkardır. Çocuklara karşı çok sevecendir. Ailesine karşı sevgi dolu ve uysaldır. Başka köpeklerle oynamayı çok severler ve başka tür hayvanlarla da oldukça iyi anlaşırlar. İnsanları çok severler, hatta sahibi dışında ki yabancılara karşı da çok sevecendir. Oyunu çok severler, her an oyun oynamaya hazırdırlar. Enerjileride oldukça yüksektir. Papillonunuzla uzun
yürüyüşlere çıkabilirsiniz, oyunlar oynayabilirsiniz… Tüm bunları yapacak kadar enerjiye sahiptirler. Ayrıca yüzmeyide çok severler. Kötü bir yönünü sorarsanız bazen çoğu küçük ırk köpek gibi havlamanın dozunu biraz kaçırabilirler. Ama yanlış anlayabilirsiniz diye diyorum hırçın ve huysuz köpeklerden değillerdir yine de. Genellikle çok sevecen olmalarına rağmen kimi papillonlar insanlara alışmakta sorun yaşayabilirler. Husursuz ve gergin olabilirler. Bu durumda ona sabırla yaklaşıp, iyi davranmamız gereklidir.
 Ev bakımına uygun bir ırktır. Orta derece de tüy döker, genellikle
evde sakindir. Sadece bazen çok havlayabilirler. Bu da apartman dairesinde yaşıyorsanız sorun olabilir. Bu ırkımız genellikle çoğu köpeğin aksine kokusu pek yoktur. Temizliğide kolaydır, bu yüzden evde çok rahat tercih edilebilir. Evdeyken daha sakin olurlar ve sahiplerinin peşinden ayrılmazlar. Papillonlar çok kolay eğitilebilirler, itaatkar köpeklerdirler demiştim ama kimi küçük ırk köpeklerde olduğu gibi papillonlarda tuvalet eğitimi almakta zorluk çekebilirler. Onlara olduğunca yardım etmeliyiz.
 İşte papillon böyle bir ırk eminim hepiniz bu ırkımızı da çok beğenmişsinizdir. Sadık, zeki, sevimli, itaatkar ve özellikle çocuklarla çok iyi anlaşan bir dost. Sizi dinlemeyi bilen, pofuduk kuyruğuyla bütün gün arkanızdan gezebilecek bir dost. Belki de size de en uygun ırk bir papillondur kim bilir? Bence siz bunu bir düşünün!



                                                                (Phalene Papillon)















Yorumlar

  1. Bence bilgileriniz yanlış tekrar araştırın derim

    YanıtlaSil
  2. Bence bilgileriniz yanlış tekrar araştırın derim

    YanıtlaSil

Yorum Gönder

Bu blogdaki popüler yayınlar

POODLE (standart, minyatür-toy)

DOGO ARGENTİNO

AKSARAY MALAĞI-AKSARAY MALAKLISI