BARBET :)




BARBET:

 Bu seferde “barbet” cinsi köpeklerden bahsedeceğim arkadaşlar. Barbet oldukça nadir bir cinstir. Boyu; 50–60 cm, kilosu 20–25 kg arasıdır. Yani orta boy bir köpektir. Ayrıca su köpeğidir. Yani yüzme konusunda newfoundland kadar başarılıdır. Zaten newfoundland da bir su köpeğidir. Genetiği av köpeği olmaya uygun olduğundan ilk görevi, avcılık olmuştur. Genellikle suya düşen avları yakalayıp, sahibine getirirdi (özellikle kuş avlarında tercih edilen bir cins) Ama günümüzde daha çok arkadaş ve aile köpeği olarak tercih ediliyor. Tüy özellikleri ise; uzun yünlü, kıvırcık ve katlı bir tüy yapısına sahiptir. Tüyleri keçeleşebilir bu yüzden de düzenli banyo yaptırılmalı, tüyleri haftada 2–3 kere tüy açıcı sprey kullanılıp taranmalıdır. Renkleri ise; kahverengi, siyah, sütlü kahve ve alaca olabilirler. Aynı zamanda kırmızı ve kahverenginin açık ve koyu tonlarının hepsi de kabul edilir. Beyaz ve gri ise çok çok nadiren görülebilir. Bunun yanı sıra kahverengi, kızıl ve siyah üzerine, patilerde, göğüste beyaz benekler bulunabilir. Ayrıca beyaz hariç karışık renklerde bir hata olarak görülür. Örneğin: kahverengi tüyün üzerinde siyah lekeler olması gibi. Ama siyah üzerine beyaz benek ve lekeler buna dâhil değildir.
 Barbetlerin kişilik özelliklerinden bahsetmek istiyorum biraz. Barbetler neşeli, candan, itaatkâr ve zeki köpeklerdir. Çok çabuk öğrenebiliyorlar ve bu sayede kısa zamanda temel itaat eğitimini bitirip, ileri itaat eğitimine geçebilirler. Çocuklarla araları çok iyidir. Pozitif bir köpektir. Ailesiyle çok güçlü bir bağ kurar ve ailesiyle birlikte olmak ister. Çok cana yakındır. Barbetler ev yaşamına ve şehir yaşamına ayak uydurmakta oldukça zorlanırlar. Kürkleri sayesinde nemli ve soğuk havalarda dışarıda durabilirler. Ama dediğim gibi ev hayatına uyum sağlamaları oldukça zordur. Ayrıca oldukça çok egzersiz ihtiyacı vardır. Zihnini ve bedenini dinç tutmak için yürüyüşler yapılabilir. Oyunlar oynanabilir. Çok aktif bir köpektir. Enerji seviyeleri oldukça yüksektir. Ama ne yazık ki günümüzde bu cinsinde popülaritesi artmakta (özellikle İskandinav ülkeleri ve Kuzey Amerika'da popülerlerlik kazanıyor) . ve bu köpekler hakkında bilgisi olmayan bir takım insanlar tarafından üretimi yapılmakta. Bu nedenle de kimi sağlık sorunları ortaya çıkabiliyor. Örneğin; kalça displazi, epilepsi ve fıtık gibi. Bunun önüne geçmek içinse, daha iyi yerlerden köpekler alınmalı. Bu şekilde, bilinçsizse bu işi yapanları daha çok teşvik etmemiş oluruz.
 İşte barbet böyle bir ırk. Umarım beğenmişsinizdir ve daha çok bilgi sahibi olmuşsunuzdur. Barbetler kısacası güvenilir ve dost canlısı sevimli köpeklerdir. Belki sizde bir tane sahiplenmek istersiniz? J



Yorumlar

  1. Barbet Cok guzeldir ozellikleri cok guzel ve gucludur bence sahiblenin benim kopeyimde barbet

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. bende barbet köpeği alacağım çok güzele benziyor kıvırcık severim :)

      Sil

Yorum Gönder

Bu blogdaki popüler yayınlar

POODLE (standart, minyatür-toy)

DOGO ARGENTİNO

AKSARAY MALAĞI-AKSARAY MALAKLISI