SAİNT BERNARD (yüce bernard)



                                                                                          SAİNT BERNARD:
 Bu iri ve sevimli ırkımızı eminim kimileriniz biliyorsunuzdur. "Beethoven" filminden :) Öncelikle bu sevimli ırkımızın kökeninden ve nasıl ortaya çıktığından bahsedeceğim. Bu köpeğimiz İsviçre’de büyük ihtimalle Duana ve de Pirene dağ köpeklerinin çiftleştirilmesi sonucu ortaya çıkan heybetli bir ırktır. St. Bernardların tüyleri kısa dalgalı ve sıkıdır, onu sıcak tutarlar. Tüylerini geniş ve sert bir tarakla taramalıyız. St. Bernard zaten bir soğuk iklim köpeğidir. Sıcakta bakılması oldukça zordur, sıcak iklime uygun değildir. St. Bernardın burnu harika koku alır. Bu nedenle arama-kurtarma köpeği olarak kullanılmıştır. Kilometrelerce ötedeki kokuları alabilir ve de karın metrelerce altındaki bir insanı da bulabilir. Bu derece harika ve hassas bir burna sahiptir. Ayrıca bulduğu kayıp insanların yanına yatıp, onları yalayarak sıcak tutar. Tasması açık geziyorsa gerçekten köpeğimiz için çok iyidir. Özgürlüğü severler. Evde ve ya avlu, balkon gibi bir yerde bakıyorsanız her gün yürüyüşe çıkarılmalıdırlar. Sakin ve kendi halinde bir köpektir. İnsanlarla ve diğer türdeki hayvanlarla da oldukça iyi anlaşır, ama yabancı köpeklerden pek hoşlanmaz. Eğitilebilir bir ırk olmasına rağmen bazen inatçı olabiliyorlar. Bu yüzden küçük yaştan itibaren eğer eğitimine başlanırsa çok daha iyi sonuçlar elde edilir.
 Peki, bir St. Bernard evde bakıma uygun mudur? Pek uygun olduğunu sanmıyorum, dediğim gibi soğuk iklim köpeğidir ve orta miktarda tüy döken grubuna girmektedir. Ayrıca ağzından bol miktarda da salya akıtırlar ve de egzersiz için yeterli alan bulamayabilirler.

 Yavruyken de oldukça tatlı ve miniktirler. Annelerine çok bağlıdırlar, peşlerinden ayrılmazlar. Bol bol süt içerler.  Yavruyken genellikle anneleriyle oynamak isterler daha çok, bunların yanı sıra okşanmayı ve anneleri tarafından yalanmayı severler ve çok meraklıdırlar. Yaşadığı yeri iyice koklayarak tanımaya çalışır.










Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

POODLE (standart, minyatür-toy)

DOGO ARGENTİNO

AKSARAY MALAĞI-AKSARAY MALAKLISI