CESKY TERRİER

     
                  CESKY TERRİER:

 Evet, şimdi sizlere cesky terrierlerden bahsedeceğim. Yani bir diğer adıyla da “ bohemian terrier” Orta boyda, kısa bacaklı bir köpektir. Yüzü ise uzundur ve sakala benzeyen sık tüyleri vardır.  Küçük gözükmelerine rağmen sağlam bir vücutları vardır ve ağır hareket etmezler. Hızlıdırlar, hantal değildirler. Uzun bir yüzü vardır ama yüzü, geniş değil uzun incedir. Alın çıkıntısı belirgindir. Kulakları üçgen şeklinde düşüktür ve başın üstünde taşınır. Göz, burun ve dudak rengi ise kürk rengine göre değişebilir.
 Uzun tüylü köpeklerdir. Tek tabakalı, ipeksi ve yumuşak tüylere sahiptirler ve az tüy döken sınıfına girerler. Tüy rengi ise, genellikle doğduklarında koyu renklerde bulunurlar fakat karın bölgelerinde açık renk tüyler bulunabilir ve yaşları ilerledikçe bu tüyler rengini açabilir. Renkleri; beyaz, sarı, gri, kahverengi ve siyah olabilir. Tüylerinin bakımı ise şöyledir; haftada 2–3 kere fırçalanmalıdır ve düzenli olarak banyo yaptırılmalıdır. Tüy açıcı spreyler tercih edilebilir ve kulak damlası kullanılabilir. Çok tüylü bir cins olduğundan kulak içlerindeki fazlalık tüyleri almalıyız. Kulak dışında pati aralarının tüyleri de alınmalıdır.
 Cesky terrierlar oldukça iyi huylu ve dost canlısıdırlar. Başka köpeklerle, başka hayvanlarla ve çocuklarla iyi anlaşırlar. Bu yüzden iyi bir aile köpeği olabilir. Ama cesky terrierlerin orijinal amacı ağaçların kovuklarında bulunan fareleri yakalamaktır. Bunun içinde tüyleri kovuklara rahat sığması için daha yumuşak, başı uzun ve ince, dar göğüslü bir köpek olarak üretilmek istendi.  Ama iyi huylu bir köpek olmasına da dikkat edildi. Orijinal görevi, avcılık olsa da günümüzde yine çoğu köpek gibi arkadaş köpek olarak tercih ediliyor. Cesky terrierların koruma güdüleri de oldukça güçlüdür. İyi bir bekçi köpeği olabilirler.  Aynı zamanda koku alma duyuları da tüm av köpekleri gibi oldukça gelişmiştir, eskiden yine iz sürme köpeği olarak da tercih edilirdi. Biraz inatçı köpeklerdir. Verilen tüm komutları yerine getirmeyebilirler, ya da yavaş bir şekilde gerçekleştirebilirler. Çok zekidirler, eğitilebilirlik düzeyleri de oldukça yüksektir. Ilıman iklime uygundur, evde bakılabilir. Egzersiz ihtiyacı orta seviyededir. Günlük 1–2 saatlik yürüyüşler yeterli olacaktır. Ev içerisinde çok hareketli değildirler. Ağaçlık, yeşillik alanlarda koşmayı severler.

 Kısacası; iyi bir iz sürücü, iyi bir avcı, iyi bir bekçi ve iyi bir aile köpeğidir. Çok sevecendir, sadece biraz inatçı olabilirler. Ayrıca uzun, tasmalı yürüyüşleri çok severler. İşte cesky terrier böyle bir köpek umarım faydalı olabilmişimdir. Merakınızı gidermişimdir. İşte şimdi cesky terrier hakkında daha çok bilgi sahibi oldunuz, belki bir tane sahiplenmek istersiniz bu sevimli dostlarımızdan? J

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

POODLE (standart, minyatür-toy)

DOGO ARGENTİNO

AKSARAY MALAĞI-AKSARAY MALAKLISI