DOGO ARGENTİNO

                                                         DOGO ARGENTİNO:


Bu ırkımız görünüş itibariyle biraz ürkütücü gelebilir ve de saldırgan bir cins olduğu düşünülebilir, ama tam tersi. Dogolar finolardan bile daha sakin bir ırktır aslında sadece elinden yemeği alınmaya çalışırsa, ailesini zarar geleceğini düşünürse ve de bölgesine herhangi yabancı birinin girmesi durumunda havlayarak ve saldırarak tepki gösterir. Çocuklarla çok iyi anlaşırlar. Öpülmeyi, okşanmayı çok severler. Oldukça akıllı ve eğitilebilirler.  Bu ırkımız güçlü ve kaslı bir gövdeye sahiptir. Bu kaslar dışardan bile çok rahatça seçilir. Tüyleri genellikle kısadır, karnının altına doğruysa tüyler daha da azalır. Dudakları sarkık değildir tam tersi düz ve sıkıdır. Çenesi ise geniş ve dişleri sivridir. Bu uzun kafa yapısıyla ve düz sıkı dudaklarıyla avını kaptığında onu bir ısırığıyla ciddi şekilde yaralayabilir. Bu özelliklere sahip olduğundan dolayı da iyi bir av köpeği olarak kullanılabilir. Dogolar özellikle de yaban domuzu avında kullanırlar. Sahibi ile gittikleri avda onun görevi avı
yakalayarak sahibine getirmek ve ardından payına düşeni
beklemektir. Bu ırkımız biraz baskın ve kuralcı bir ırk olduğu için yine de ilk kez köpek sahibi olacak birine pekte uygun değildir.
 Eğer evinizde başka bir köpek daha besliyorsanız ve dogo sahibi olmak istiyorsanız bu pekte uygun olmayabilir özelliklede köpeğiniz erkekse. Çünkü bu durumda evde bir lider kavgası olacaktır bu durumda da ortaya bir anlaşmazlık çıkacaktır. Dogolarımızın bu arada bazı irsi hastalıkları olabilir örneğin az duyma ve ya hiç duyamama gibi bir de dogolarımızın derisinde siyah benekler olabilir (tüylerde değil) bu siyah beneklerse dogomuzun sağlıklı olduğu anlamına gelir. Dişi Arjantin dogolar ise erkeklere göre daha sevecendirler ve de eve gelen bir yabancıya karşı daha duyarlı olurlar. Eğer dişi bir dogonuz varsa sanki sizi hep takip eden beyaz bir gölgeniz var gibi hissedersiniz. Başının sık sık okşanmasını ister size adeta bir kedi gibi sürünür. Sizi bol bol yalayarak sevgi gösterisinde bulunurlar. Böyle durduğuna bakmayın siz yine de, ailesinden birinin tehlike de olduğunu hissettiğinde bu dostumuz uyuyor bile olsa hemen ayağa kalkar ve en az erkek dogolar kadar atletik bir vücuda da sahiptirler. Tüm bu özelliklerine rağmen yine de dogo Türkiye’de ki yasak köpek ırklarından biridir maalesef arkadaşlar.
Bu ırkımızda yavruyken oldukça sevimli ve miniktir. Burunları ve ağızlarının bir kısmı pembedir. Küçükken bile bu ufaklıkların dişleri oldukça sivridir bu yüzden bu ırkımızda yavruyken biraz daha sert bir köpek oyuncağı tercih edilmelidir. Yavruyken bir de özellikle gözlerine dikkat edilmelidir. Çünkü dogoların yavruyken gözleri çok hassastır bu yüzden çapaklanma ve ya iltihaplanma olabilir. Göz çevreleri iyice temizlenmelidir. Yine aynı şekilde kulaklar ve burun iyice temizlenmelidir. Patilerimizi iyice kuruladığımızdan emin olmalıyız.  Patilerin araları ıslak kalırsa yara olabilir.                      
  Dogolarımızda da yine en az 2 ay anne sütü verilmelidir. Bol egzersiz yaptırılmalı, aşıları tamamlanmadan dışarı çıkarılmamalıdırlar. Dogomuzu ayrıca küçükken aşılarını tamamladıktan sonra bol bol dışarıda gezdirip sosyalleştirirsek ilerde de harika bir aile köpeği olacağından şüpheniz olmasın.

 Peki, bir dogo sahibi olmak isteyen kişilerin ne gibi özelliklere sahip olması gereklidir? Öncelikle bir dogoya liderlik edebileceğine inanmalı ve güçlü olmalı. Egzersizi için yeterli zamanı ayırabilmeli ve de onunla ilgilenip sevecek kadar zaman ayırabilmeli. Bir de son olarak arkadaşlar ben şu köpek ağızlıklarına çok karşıyım çünkü köpeğimizin psikolojisi bozulabilir ne havlayabiliyor ne ağzını açabiliyor. Lütfen köpeklerde ağızlık tercih etmemeye çalışın.

Yorumlar

  1. M ERH ABABİBENDOGOKÖPEYİNİALABİLİRMİYMTLBENÇOKPA RAVERİRODOGOYUBANAVERİN

    YanıtlaSil
  2. M ERH ABABİBENDOGOKÖPEYİNİALABİLİRMİYMTLBENÇOKPA RAVERİRODOGOYUBANAVERİN

    YanıtlaSil
  3. M ERH ABABİBENDOGOKÖPEYİNİALABİLİRMİYMTLBENÇOKPA RAVERİRODOGOYUBANAVERİN

    YanıtlaSil
  4. A BİBENBUDOGOYUALABİLİRMİYİLÜTFENONUBANAGETİRİRMİSİZBENODOGOARJATİNİSTİYORUN

    YanıtlaSil
  5. B ENBU DOGOARJATİNİALABİLİRMİYİ BENSİ ZEÇOKPARAVERİRNEKADABEDAVAS ATINBENBUDOGOYUALMAKİSTİYORUMLÜTFENBUDOGOYUBANAVERİNBUNUAÖABİLİRMİYIM

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. bende dişi dogo var almak isteyen varsa irtibata geçsin

      Sil

Yorum Gönder

Bu blogdaki popüler yayınlar

POODLE (standart, minyatür-toy)

AKSARAY MALAĞI-AKSARAY MALAKLISI