BASENJİ


 BASENJİ
Basenji çok eski köpek ırklarından biridir. Kökeni Mısır’dan gelmektedir. Tazıların bir alt grubu olarak adlandırılır (sighthound). Yükseklikleri 40–45 santimetre kiloları ise 10–15 kiloyu bulabilir. Oldukça atletik ve de zarif bir köpektir. Sırtı düz, bacakları uzundur ve yüzünde ona düşünceli ve endişeli gibi bir ifade veren kırışıklıklar bulunur. Küçük gözlere, dik ve öne doğru kulaklara sahiptir. Diğer çoğu ırktan farklı olarak basenji dişileri yılda 2 defa değil 1 defa kızgınlık gösterir. Ayrıca basenjiler neredeyse hiç havlamazlar. Bunun yerine değişik sesler çıkarırlar.
 Basenjiler, oldukça meraklı, zeki ve de sevecen köpeklerdir. Her zaman oyuna hazırdırlar! Yani çok iyi bir oyun arkadaşı olabilirler. Çocuklara karşı oldukça sabırlıdırlar ve yabancılara da iyi davranırlar. Ancak başka köpeklerle ve başka türde hayvanlarla pek anlaşamazlar. Fakat bir basenji başka basenjilerle çok iyi arkadaş olabilir. Biraz da inatçı ve başına buyrukturlar.  İtaat etmeyi pek sevmezler, ama çok zeki olduklarından dolayı eğitilebilirdirler. Çiğnemeyi çok severler! Bu yüzden tek kötü huyu da sıkıldığında çevresinde ki eşyalara zarar verebilirler. Evde bakılıyorsa eşyaları çiğneyebilirler. Basenjiler aynı zamanda bazen bir ayı gibi ağaca sarılıp tırmanmaya çalışabilir ve ağaçtaki kuşları sinsi bir şekilde avlamaya çalışabilirler.
 Kısa, tek tabakalı, parlak ve düz bir tüy yapısına sahiptirler. Genellikle bakır, kızıl, ten rengi sütlü kahve, siyah ve göğüste, kuyrukta patilerde beyaz renklerde olabilirler. Az tüy döken sınıfına girmektedir. Haftada bir kere tüylerinin fırçalanması ve gerektiğinde yıkanması tüy bakımı için yeterli olacaktır. Zaten basenjiler kendilerini tıpkı kediler gibi sık sık yalayarak, temizler. Basenjiler pek kokmazlar ve az tüy döktüğü için alerjisi olan insanlara çok uygundurlar
Basejiler evde bakılabilir mi? Aslında evde bakıma çok uygundurlar. Soğuk ve ıslak havayı sevmezler. Ilıman iklime uygun köpeklerdir. Tüy dökmez ve çok kokmazlar. Sadece gün içerisinde fazla enerjikler. Eğer düzenli egzersiz yaptırılabilirse, evde bakılabilir. Ayrıca, daha öncede belirttiğim gibi, evde diğer cins köpek ve hayvanlarla olmasa da başka basenjilerle çok iyi anlaşırlar. Egzersizleri ise oldukça yorucu koşular, uzun yürüyüşler olmalıdır. Ayrıca oyunlarla basenjimizin zihnini de açık tutmalıyız aksi takdirde köpeğimiz tembel ve kilolu bir köpeğe dönüşebilir ve eminim böyle olmalarını istemeyiz.
 Basenjiler, önceden daha çok av köpeği olarak görev yapmıştırlar. İyi bir avcıya gereken hemen hemen tüm özellikler basenjilerde de bulunmaktadır. İyi avcı olmalarının yanı sıra iyi birerde bekçi köpeğidirler. Evine ve bölgesine giren bir yabancıya saldırmasa da gerektiğinde bölgesini koruyabilecek türden bir köpektir. Günümüzde basenjiler az da olsa yine av için tercih ediliyor ama genellikle bekçilik yapması için ve arkadaş köpek olarak tercih ediliyor. Ayrıca basenjilerle ilgili tuhaf bir olay daha var son olarak bunu size söylemek istiyorum, basenjiler gerçek gözyaşlarıyla ağlayan köpeklerdirler. Çok duyguludurlar sahiplerine aşırı derecede bağlıdırlar. Bu yüzden bir basenjinin tek isteği ölene kadar en sevdiği arkadaşıyla birlikte olmaktır, yani sahibiyle. Bu yüzden bir basenjiniz varsa asla üzülmenize gerek yok. Tüm arkadaşlarınız sizi bıraksa da evde sizi bırakmayacak bir dostunuz var, bir basenji!




Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

POODLE (standart, minyatür-toy)

DOGO ARGENTİNO

AKSARAY MALAĞI-AKSARAY MALAKLISI