SHAR-PEİ

SHAR-PEİ:

 Shar-pei ırkının ana vatanı Çin’dir. Geçmişte dövüş köpeği , av köpeği ve bekçi köpeği olarak kullanılmıştırlar. Shar-pei ırkını en çok derisinin sarkık ve buruşuk olmasından tanıyabiliriz. Yavru bir shar-peinin derisi yetişkin bir köpeğinkinden daha yumuşak ve daha buruşuktur. Yani shar-peiler büyüdükçe kırışıklıkları azalır. Kiloları 40-55 kg boyları ise 15-30  cm arasındadır. Shar-peilerin özellikle yüzleri kırışıktır ve üzgün bir ifadeleri vardır. Kafalarının üstünde iki yana düşüp küçük kulaklar yer almaktadır. Kafası genellikle iri ve vücudu kare şeklindedir. Bacakları da oldukça kaslıdır. Kuyruğunu hafif bir kıvrımla, dik halde vücudunun üstünden taşır. Bu ırkın chow chow’tan geldiği düşünülmektedir. Ama aslında en çok benzeyen yönü mavi-siyah ve mor arası dilleridir. Yani bu ırkımızın atası meçhul denebilir.
 Shar-pei ırkının tüylerinin iki çeşiti vardır. Bunlar; at tüylü ve fırça tüylüdür. Fırça tüylü dediğimiz shar-peilerin tüyleri daha uzun, daha yumuşak olur ve az görülür. At tüylü dediğimiz ise, daha sert, dikensi, düz ve parlak olur. Genellikle çoğu shar-peide bu tür tüy görülür. Çok tüy döken sınıfına girerler. Bu ırkımızın tıraşa ihtiyacı yoktur zaten tüyleri kısadır ve yılın belli bir döneminde (tüy dökme zamanı) tüyleri bakımsız ve karışık görünür. Bu ırkımızın tüyleri kısa olduğu için gerektiğinde yıkanabilir. Bol yıkamaya gerek yok. Kuru şampuan da uygulayabilirsiniz. Renkleri ise, genellikle tüm tek renkler shar-peiler için kabul edilir. Ama en çok rastlananlar, kızıl, kremsi, siyah ve sarıdır.
 Karakter özelliklerinden bahsetmek istiyorum. Bu ırkımız ailesine karşı sevgi dolu ve uysaldır. Çocuklarla da arası çok iyidir. Yani bir aile köpeği olmaya uygundur. Başka köpeklerle iyi anlaşamazlar ama başka tür hayvanların çoğuyla iyi anlaşır çünkü eskiden sürü koruma köpeği olarakta tercih edilen bir ırktı. Günümüzdeyse daha çok arkadaş köpek olarak tercih ediliyor. Ama bu ırkımız biraz da inatçı ve dominant. Eğitimi oldukça zorlu olabilir, itaatkar bir köpek olduğu söylenemez ve ailede eğer bu köpeğe karşı liderliğini pek hissettiremeyen bir birey varsa büyük ihtimalle köpeğimiz onun komutlarını dinlemeyecektir. Bu yüzden shar-peiler düzenli, disiplinli ve fazla sıkmadan, iyi davranıp, hoş sözler söyleyip, ödül sistemiyle eğitilmelidirler.Ama çok temiz köpekler oldukları için tuvalet
eğitimini başarıyla tamamlayabilirler. Shar-peiler suyu pek sevmezler ayrıca. Bu yüzden su kaplarına dikkat edilmelidir. Dökülmeyecek bir yerde olursa, köpeğimiz için çok daha iyi olur. Harika birer koruma köpeğidirler. Ekstra bir koruma eğitimine geek duymadan ailesini savunabilir. Ailesini korumak, onun için bir görev denebilir. İçgüdüleri sayesinde bunu böyle kabul eden bir köpektir. Bunların yanı sıra kimi kötü huylarından bahsetmemi isterseniz, kimi shar-peiler biraz fazla agresif olabilirler ve çok salya akıtabilirler. Shar-peiler çok hızlı büyüdüklerinden dolayı da beslenmelerine dikkat edilmelidir.  Ayrıca soğuk iklim köpeği oldukları için sularını temiz ve serin bir yere koymalısınız.
 Shar-peiler egzersize aşırı derece de egzersize ihtiyaç duyan bir ırk değildir. Günlük 1-2 saatlik yürüyüşler ona yetecektir. Bu yüzden evde bakıma uygundur. Ancak yine de bahçeli bir ev olması köpeğimiz için daha uygun olacaktır. Egzersiz için az önce dediğim gibi 1-2 saatlik bir yürüyüş yeterli olacaktır ama sıcak havalarda çok koşturulmamalıdırlar. Evde de oldukça sakindirler. Temiz köpekler oldukları için sorun çıkarmazlar. Ama eve gelen misafirlere karşı saldırganlık sergileyebilirler. Çünkü, aşırı korumacı bir köpek olduğu için yabancılarla araları hiç iyi değildir. Ama yavruyken sosyalleştirilse, yabancılarla, başka köpeklerle çok iyi anlaşacaktır. Dışarı da yürüyüşlerdeyken de tasmasız gezdirilmemelidirler. Çünkü insanlar ürkebilir ve ya köpeğiniz sadece oyun oynamaya çalışırken insanlar yanlış anlayabilirler. Böyle şeyler sık sık oluyor. Özellikle iri cüsseli köpeklerin amacı oyunken çok yanlış anlaşılıyorlar… İşte shar-pei böyle bir ırk arkadaşlar. Korumacı, dominant, ailesine aşırı derece de sadık ve sizinle yanyana yürüyebilecek pofuduk, sarkık derili bir dost. kim bilir size en uygun ırk neden bir shar-pei olmasın?





















Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

POODLE (standart, minyatür-toy)

DOGO ARGENTİNO

AKSARAY MALAĞI-AKSARAY MALAKLISI