AKBAŞ



AKBAŞ:
  Şimdiyse yine sizlere çok sevdiğim bir ırk olan akbaşlardan bahsedeceğim. Bende bir akbaşa bakmıştım bu iri dostlarımız çok tatlı ve çok sadıktırlar. Bu ufaklığın ana vatanı Türkiye’dir. Anadolu’da bulunan bu ırkı kangala benzetebilirsiniz ama kangallardan daha iri, daha büyük ve daha beyazdırlar. Kiloları 60 kiloyu bulabilir boylarıysa 70–80 cm arası değişmektedir. Bu ırkımız sakin ve koruyucudur. Alanına yanaşan bir köpeği kesinlikle affetmezler.10–15 yıl yaşayabilirler. Uzun ve kıvrık bir kuyrukları vardır. İri olmalarına rağmen esnek köpeklerdir. Bir sorun olmadıkça sessiz, sakin bir ırktır. Kendilerini sevdirmeyi çok severler.
 Kulakları düşük olmasına rağmen duyu yetileri çok iyidir. Tüm bu özelliklere sahip olunca tabii ki akbaşlardan harika birer çoban köpeği oluyor. Bu güzel canlılar diğer köpeklere karşı pek sevecen olmasalar da küçükken alıştırılırsa anlaşabilirler ve onlara emanet edilen sürülere çok iyi bakarlar. Akbaşlar bir koyun sürüsünü tek başına dağılmadan ağıla getirebilir. Ama yine çakal,kurt,ayı gibi hayvanlara karşı çok saldırgandırlar.Onlara verilen görevi en iyi şekilde yapmak isterler. Akbaşların Kafaları özellikle çok büyüktür tabii ki bu koca kafalı dostlarımızın çeneleri de bir o kadar büyüktür. Bu çene ve dişlerle bir insanın elini çabucak parçalayabilirler. Genelde sakindirler pekte harekete ihtiyaç duymazlar, ama çok hızlı koşabilirler. Bu ırkımız eğitim almaksızın bir sürüyü ve ailesini koruyabilirler bir içgüdü olarak ama eve gelen misafirlerinizi kesinlikle ilk önce onun onaylaması gerekiyor. Eve gelen misafirleri kuşkuyla süzerek sizlerin ona ait olduğunu belirtmeye çalışır. Bu ırkımızın bakıldığı yerlerde (Anadolu’da) genellikle aşı yapılmıyor. Çünkü ihtiyaç duyulmuyor. Ama bir akbaşa şehirde bakacaksanız kesinlikle aşıları tam yapılmalıdır. Peki, akbaşlar evde bakılabilir mi? Akbaşlar evde yaşamayı sevmezler kesinlikle. Ayrıca sık sık tüyleri dökülür bu yüzden size zorluk çıkarabilir ve de bu bol dökülen tüyler yerine çıkan yeni tüyler onu sıcak tutar bir de evin sıcaklığıyla köpeğimizin tüm dengesi bozulur. Akbaşlar bu yüzden evde bakılmaya pekte uygun değildir ama bu size kalmış bir şey. Eğer tüyleri sorun etmezseniz, sık sık tüylerini kestirir ve evi ona uygun hala getirirseniz bakılabilir. Tüm bunların yanı sıra akbaşlarımız özgürlüğüne çok düşkün safkan bir ırktır bu yüzden ev gibi kısıtlı bir alan onları boğar. Size alışınca evinin neresi olduğunu belleyince akbaşların tasmaya ihtiyacı kalmaz. Tek sorun ırkımızın gördüğü diğer küçük hayvanları yakalayıp onları yemeye ve ya çiğnemeye kalkışmasıdır. Örneğin gördüğü bir farenin peşine düşünce fare bir deliğe girmezse kaçma şansı kalmaz ve köpeğimiz fareyi yerse midesi bozulabilir. Bu köpeğimizin bakımından da biraz bahsetmek istiyorum. Akbaşlar çok temiz ırklardır. Kendilerini sürekli yalayarak temizlerler ama bizim üstümüze düşen onu belki 1–2 ayda 1 kere köpek şampuanıyla ılık bir suyla yıkamaktır. Ardından patilerinin altının iyice kurulandığından emin olunmalıdır. Çünkü akbaşların patilerinin alt kısmı oldukça hassastır. Islak kalırsa yara olabilir. Yine kulakları için kulak damlaları gereklidir ve banyo da burnunu temizlemeye özen göstermeliyiz, akbaşların burunları da çok hassastır.

Akbaşlar tasmaya pek ihtiyaç duymadan sizinle yürürler ama yinede tasma kullanmak isterseniz akbaşlar sizi tasmada çok zorlamayacaktır. Birazda beslenmelerine değinmek istiyorum. Normalde çoğu köpek için köpek maması öneriliyor ama akbaşların et yemesi onlar için daha sağlıklıdır ve akbaşlar iyi bakılmalıdır. Çünkü bu kadar iri bir hayvanın kuru mamayla doyması zor olacaktır. Pişmiş et verilmelidir. Çiğ et midesini bozabilir. Soğuğa dayanıklıdırlar. Dışarıda bakıma uygun bu sevimli ırkımız ailesine karşı sevgi doludur.


 Şimdi biraz da akbaş alacak bir kişinin öncelikle kesinlikle kibar olması gereklidir en başta ve geniş bir bahçeye sahip olmalıdır ayrıca akbaşınızı salabilmeye uygun bir yer olması da çok önemlidir. Her şeyden önemlisi bu ırk sevgi dolu bir ırktır. Size karşılıksız bir sevgi vermeye her zaman hazırdır. Bir akbaş içinizi ısıtan dert ortağınız gibidir.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

POODLE (standart, minyatür-toy)

DOGO ARGENTİNO

AKSARAY MALAĞI-AKSARAY MALAKLISI