SİVAS KANGALI (ANATOLİAN SHEPHERD)

SİVAS KANGALI (ANATOLIAN SHEPHERD):


Kangal eminim hemen hepimizin tanıdığı, bize ait türlerden biridir. Kangallar dev boyutlu, iri cüsseli, sevimli dostlarımızdandır =). Sivas kangalı; uzun ve güçlü bir köpektir. Boyu 75–80 cm arasında kiloları ise 45–60 kg arasındadır. Vücudu kaslı ve kare biçimindedir. Karın hafif bir şekilde içeridedir. Oldukça fit bir görüntüsü vardır. Göğsü geniş ve adalelidir. Omuzları belirgin ve yine kaslı, güçlüdür. Ön ayaklar, arka ayaklara göre daha güçlüdür. Ayaklar geniş, büyük ve sağlamdır. Boynu orta boyda, hafif eğimli ve güçlüdür. Kafaları oldukça büyük ve yuvarlaktır ancak kısadır. Yine de çok küvetli bir çene yapısına ve çok sivri dişlere sahiptirler. Dudakları sağlam ve sarkıktır. Kulakları “V” şeklinde iner ancak uçları daha yumuşaktır. Daha çok “U” harfini andırırlar. Gözler küçük ve yuvarlaktır. Koyu renktedirler, anla
mlı ve canlı bakışları vardır. Kuyruk, kıvrık bir biçimde aşağıda ve ya sırtta taşınır.
Kangallarımızın tüy yapılarından bahsedecek olursak; kısa, çift tabakalı bir tüy yapısına sahiptir. Üst tabaka sık, sert ve düz alt tabaka ise; üst tabakadan daha sık ve hava şartları için daha kalındır. Bu kısa tüyleri haftada bir kere fırçaladığınızda yeterli olacaktır. Tıraş ihtiyaçları yoktur, gerektiğinde yıkanabilir ve kuru şampuan uygulanabilir. Taşıdığı renkler ise; burun, göz çevresi, kulaklar ve ağız (maske) siyah olmak üzere, kirli beyaz, çok çok açık sarı ve bejdir. Boyun, kalça ve ayaklarda ise daha koyu tonda renkler ara ara görülebilir.
Kangallarımız çok özel köpeklerdir. Kökenine baktığımızda tam bir bilgi yok(yazılı bilgi) ancak Babiller ve Asurlular döneminde yaşadığı düşünülmektedir (17 yy.). Evliya Çelebi’nin de seyahatnamesine yazdığı bilgide Anadolu da yaşayan ve bir aslanı andıran çok güçlü bir köpekten bahsediyor. Bu da Babilliler ve Asurlular döneminde yaşamış olduğunu destekliyor. Kangalların değişik özelliklerinden biride genellikle kendi kardeşleriyle (aynı anne ve ya babadan olan yavruların ya da hem anne hem babası aynı yavrular) çiftleşmemesidir. Aynı şekilde kangallar dışarıda serbest dolaşırken başka türdeki köpeklerle çiftleşmedikleri ortaya çıkmıştır. Bugüne kadar bu kadar saf bir şekilde gelmeyi bu özelliklerine borçludurlar. Kangallar çok akıllı, uysal ve sadık köpeklerdir. Çok kolay eğitirler, sürü köpeği ve bekçi köpeği olarak ideal bir ırktır. Hatta eğitim almadan bile içgüdüleriyle tek başına koca bir sürüye bakabilirler. Kangallar çok güçlüdür hatta sürülerine saldıran kurtları bile boğabilirler. Aynı şekilde ailesine ve sahibine de çok bağlıdır. Ailesini de korumak için elinden geleni yapar. Ailesindekilere karşı çok sevgi dolu ve uysal olsa da yabancıları sevmezler. Koruma özellikleri çok yüksektir. Bölgesine giren yabancılara saldırabilirler ve zarar verebilirler. Çocuklarla oldukça iyi anlaşırlar, sabırlı köpeklerdir. Özellikle ailesinden olan bir çocukla sürüsüyle ilgilendiği gibi ilgilenebilir. Yavruyken çok oyuncudurlar, koşturmayı ve zıplamayı severler. Ancak
yetişkin kangallar daha ağır başlıdır. Başka köpeklerle pekiyi geçinmezler. Bölgecidirler ve baskın olmayı severler (özellikle erkekler) Ev ve ya apartman hayatına uygun değildirler. Geniş bir arazi ve bahçeye ihtiyaç duyarlar. Kesinlikle eve uygun değildirler.
Serbestçe dolaşabilecekleri bir yer olmalı. Egzersiz yapabilmeli ki, iri cüsseli dostumuz formunu korusun =). Soğuk iklime daha uygun bir köpektir. Aşırı sıcağı sevmezler, ıslak ve nemli havalardan daha çok kuru havaları severler.
İşte bizim çok önemli köpeklerimizden biri olan Kangal hakkında daha çok bilgi sahibi oldunuz. Umarım hoşunuza gitmiştir. Belki size de en uygun köpek bir Sivas Kangalıdır. Kim bilir? =)

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

POODLE (standart, minyatür-toy)

DOGO ARGENTİNO

TRABZON ZERDAVA