KIZIL TİLKİ

 KIZIL TİLKİ:

 Bir değişiklik yapıp bu sefer sizlere köpekgiller familyasının başka türdeki bir üyesinden bahsetmek istedim. KIZIL TİLKİ. Kızıl tilki bir diğer adıyla "bayağı tilki"dir. Avrupa da en çok bulunan tilki türüdür. Tilki dendiği an akla gelen ilk tilki türüdür. Ancak kutup tilkisi, gümüş tilki ve çöl tilkisi gibi başka tilki türleri de bulunmaktadır. Kızıl tilki, kuyruğuyla birlikte 90 cm, kuyruksuz 70-75 cm uzunluğundadır. Boyu ise genellikle 30-40 ile 45 arasında değişmektedir. Ağırlığı 7-9 kg'dir. Büyük, geniş ve dik kulaklara sahiptirler. Kalın, güzel ve göz alıcı bir kürkü vardır. Ne yazık ki bu güzel kürk ve uzun tüylü kuyruğu yüzünden günümüzde insanlar tarafından sıkça avlanıyorlar. Yani kızıl tilkinin en büyük düşmanı "insan" diyebiliriz. Kızıl tilki iyi bir kazıcıdır. Toprağı kazarak yuva yaparlar ve yarım kalan avlarını toprağın altına saklarlar. Sıcak havalarda ise yine toprağın altındaki yuvalara sığınırlar. Kazma yeteneğini avlanmak içinde kullanırlar. Kızıl tilki bir gece avcısıdır. Tek avlanır. Genellikle menüsünde fare ve tavşan gibi küçük memeliler bulunur. Bu hayvanların seslerini takip ederek yer altındaki yuvalarını bulup ve toprağı kazıp onları evlerinde avlar. Kimileri ise daha güçlü hayvanları takip ederek onların avlarından kalanları yer. Etin yanı sıra meyve de yerler. Balı da severler. Çok hızlı koşarlar bu yüzden de köpekler tarafından bile zor
avlanırlar. Kızıl tilki ormanda yaşar ancak günümüzde şehirlerde de görülmeye başlandı. Hatta okuduğum bir haberde köpekle arkadaşlık eden bir tilkiye rastladım. Çok tatlı gözüküyorlardı =) Hem şehirdeki fare nüfusunu kontrol altında tutmaya da yardımcı olur tilkiler. Tek avlanır ve yalnız yaşamayı severler. Çiftleşme dönemindeyse bir araya gelirler. Eski eşler ise tekrar birbirini bulur ve erkek eş dişinin yanında kalır. Gebelik 50 gün sürer ve genellikle 3-5 yavrusu olur. Yavruların gözleri ilk 2 hafta kapalıdır.
Sonra açılır ve 5-6 hafta anne sütüyle beslenirler.
 Ardından anneleri onlara avlanmayı öğretir. Ve 1 yaşına kadar onlara bakar. Eğer anne ölürse de baba yavrularla tek başına ilgilenebilir. Yavrular ise 10. haftalarından sonra üreyebilir duruma gelirler.
 Umarım bu bilgiler hoşunuza gitmiştir. Beğendiyseniz ne mutlu bana! :)

(Bahsettiğim Tilki İle Köpek Oyun Oynarken)

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

POODLE (standart, minyatür-toy)

DOGO ARGENTİNO

AKSARAY MALAĞI-AKSARAY MALAKLISI