İRLANDA SETTERI (IRISH SETTER)


İRLANDA SETTERİ (IRISH SETTER):
Bu sefer sizlere zarif, uysal ve zeki bir ırktan bahsedeceğim. İrlanda setteri adından da belli olduğu gibi İrlanda’da üretilmiştir. Kanında çeşitli pointerlerin ve spaniellerin kanı olduğu düşünülmektedir. Ve şimdi ilk olarak İrlanda setterlerinin görünümlerinden ve yapılarından bahsedeceğim. İrlanda setteri; oldukça büyük bir köpektir. Kilosu 25–35 kg boyu ise 60–70 cm arasındadır. Uzun, tüylü, yumuşak, sarkık ve üçgen şeklinde kulaklara sahiptir. Burnu oldukça yukarıda ve belirgindir. Siyah ve ya kestane renginde bulunur. Gözler badem şeklinde ela veya kestane rengindedir. Alın çıkıntısı belirgin, kuyruk vücut hizasında ve ya daha aşağıda düz bir biçimde taşınır. Bacakları uzun ve güçlüdür. Göğsü dar, oldukça da derindir. Ve bu köpek yüksek olmaktan daha çok uzun bir köpektir.
Tüy yapısından bahsedecek olursak; tek tabakalı, dalgalı, ipeksi, uzun ve yumuşak tüyleri vardır. Başlarındaki tüyleri hariç vücudundaki tüyler oldukça uzundur. Orta derecede tüy döken sınıfına girer.
Haftada birkaç kere fırçalanmalıdır. Gerektiğinde yıkanabilir ve çoğu uzun tüylü köpekte olduğu gibi ayaklardaki fazla tüyler kesilmelidir aksi takdirde bu uzun tüyler parmakların arasına girerek rahatsızlık oluşturabilir. Aynı zamanda tırnaklarda fazla uzun tutulmalıdır, kısaltılmalıdır. Tüyleri ise kızıl ve kestane renklerindedir. Yavrularda küçükken göğüste, kalçada ve karında beyaz renkli lekeler görülebilir ancak bunlar büyünce dökülecektir. (yetişkin setterlerde tüylerin uçları daha açık renk olabilir) Lakin İrlanda setterlerin orijinal renkleri kızıl ve ya kestane değildir. Asıl renkleri beyaz üzerine kızıl lekelerdir. Ancak bu setterler zaman içerisinde sadece kızıl renge gelmişlerdir ve bu ırk İrlanda setter olarak adlandırılmıştır. Beyaz üzerine kızıl lekeleri olan seterler ise beyaz-kızıl seter olarak ayrı bir ırk kabul edilmiştir.
İrlanda setterlerinin atalarına baktığımızda pointerler ve spaniellerden oluşmakta. Buradan da anladığımız üzere İrlanda setterinin üretim amacı iyi bir av köpeği edinmektir. Ve istendiği gibide
olmuştur. Harika bir burna sahiptirler. İyi bir avcı ve iz köpeğidirler ancak günümüzde sevecen tavırlarıyla kendisinin iyi bir aile ve dost köpek olarak bakılabileceğini göstermiştir. Bir narkotik köpeği burnuyla bir maddenin kokusunu ararken bunu burnunu yere dayayıp yapar. Ancak İrlanda Setteri, tüm setterler gibi avın kokusunu havada alır. Ve koşarak zikzaklar çizerek yerden aşağıya kokuyu koklayarak avı bulur. Hızlı ve çeviktirler. Pati yapıları dönüşlerini oldukça kısaltır. İyi bir av köpeğinin yanı sıra dediğim gibi günümüzde aile köpeği olarak oldukça tercih edilen bir ırktır. Karakter özelliklerine baktığımızda bunu anlamamız zor olmuyor; uysal, sevecen, zeki, oyuncu ve sevgi dolu. Çocuklarla çok iyi anlaşabilirler. Çok sosyal köpeklerdir sahipleri dışındaki insanlarla da gayet iyi anlaşırlar. Bu da bir İrlanda seterin koruma seviyesinin pekte yüksek olmadığını belirtiyor. Başka köpeklerle ve başka hayvanlarla da çok iyi anlaşırlar. Kavgacı değildirler, barışçıldırlar. Çok zeki köpeklerdirler ve eğitimleri oldukça kolaydır. İtaatkâr ve sadık köpeklerdir. Oyuncu ve eğlencelidirler. Enerjileri oldukça yüksektir yani. Bu nedenle de İrlanda setter alacak birinin en
azından orta boyda bir bahçeye gereksinimi vardır. Çünkü bu köpekler çok enerji doludurlar.
Koşabilecekleri bir bahçeleri olmalı. Enerjisini atamazsa kontrol etmek zorlaşabilir çünkü hareket etmeleri gerekir ve kendilerini rahat hissetmezler. Hatta “sportif” köpek grubuna girdiklerini için çeviklik çalışması bile yaptırılabilir. Çok soğuk olmadığı takdirde hemen tüm iklimlere ayak uydurabilecek bir dosttur. İrlanda setterleri çok sevecen olmalarına karşın kimi setterler daha içine kapanık olabilir. Ve kanser bu dostlarımızda oldukça sık görülen bir hastalıktır.
İşte İrlanda setterleri hakkında daha çok bilgi sahibi oldunuz. Belki de sizin için en uygun ırk bir İrlanda Setteridir, neden olmasın?

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

POODLE (standart, minyatür-toy)

DOGO ARGENTİNO

AKSARAY MALAĞI-AKSARAY MALAKLISI