EL PERRO DE PRESA CANARİO

                                                                                       EL PERRO DE PRESA CANARİO



 Oldukça uzun bir ismi var değil mi J Canario ispanya kökenli bir ırktır. Görünüşü itibariyle bir pitbullu ve bir mastiffi andırabilir. Ancak duyduğuma göre Majorero (İspanyol Çoban Köpeği) ile Molesser cinslerinin çiftleşmesi sonucu meydana gelmiş bir ırktır. Görünüşünden ve yapısından bahsederek başlamak istiyorum; kaslı ve yapılı bir ırktır. Oldukça ağır ve sağlam bir kafaya sahiptir. Kafa kısmındaki derisi kırışık gibidir. Burnu kafatasından daha kısadır, geride durur. Siyah renktedir. Burun çizgisi yassı ve çıkıntısızdır. Yani alnıyla bunu arası neredeyse düz gibidir. Dudakları ise sarkıktır ve koyu renklidir. Gözleri ise orantılı bir biçimde birbirinden ayrıdır. Oval ve koyu renklidir. Kürk rengine göre göz rengi de değişir ancak açık renkli olmaz. Orta büyüklükte orantılı kulaklara sahiptirler. Kulakları düşüktür ama kesilerek dik bir şekle sokulabilir. Boynu ise kısadır ve hafif bir şekilde sarkmaktadır. Ama kaslı ve güçlüdür. Göğsü ise derin, geniş ve güçlüdür. Sırtı ise düzgün ve geniştir. Omuzlar, sırt seviyesinden yukarıdadır. Sırt, omuzlardan kalçalara doğru hafifçe yükselir. Kalçaları orta boylarda olmalıdır, fazla uzun ve ya fazla kısa bacaklar hareketlerini kısıtlayabilir. Boyları 55–65 cm arası kiloları ise 40–50 kg arasındadır. Dişiler genellikle erkeklerden en olarak daha uzundurlar. Bu da onları ayıran en belirgin özelliklerdendir.
Tüy yapısından bahsedecek olursak, tüyleri tek tabakalı ve serttir (kalçada bazen 2 tabaka olabilir) Tüyleri oldukça sade ve kısadır. Renkleri ise; genellikle koyu renktedir. Kahverengi, alacalı, siyah… Gözlerinin çevresi ve burun çevresi (maske) siyahtır. Orta derece de tüy döker. Tıraş ihtiyacı yoktur ve düzenli banyo ihtiyacı da yoktur. Gerektiğinde kuru şampuan uygulanabilir.
Canarionun karakter özelliklerinden bahsedecek olursak; bu köpekler oldukça baskın ve dominanttırlar. Başka köpeklerle geçinmeleri çok zordur. Ancak iyice sosyalleştirilirse anlaşabilirler.
Çoban köpeği olarak tercih edildiğinden dolayı eğitilirse tavuk ve koyun gibi hayvanlarla anlaşabilirler. Sıkı bir eğitim ve terbiye gerekmektedir. Yanlış birinin eline geçerse, yanlış eğitim nedeniyle saldırganlık gösterebilir. Küçük çocuklarla eğer sosyalleştirilse iyi anlaşabilirler. Ama yine de bir golden, alman kurdu veya beagle kadar sabırlı değildirler. Küçük bir çocuğun yapacağı yanlış bir harekete hemen tepki gösterebilirler. Harika bir bekçi ve koruma köpeğidir. Bu nedenle yabancılarla arası iyi değildir. Ailesini inanılmaz derecede sahiplenir (ya da sürüsünü) herhangi yabancı bir canlı onun bölgesine girdiğinde havlamaya ve saldırgan
tavırlar sergilemeye başlar. Sınırın dışına çıktığında bile kovalamaya ve havlamaya devam edebilir. Şuana kadar anlattıklarımdan aslında bu köpeğin tam bir kavga makinesi olduğunu düşünmüşsünüzdür ama benim eskiden bir komşum vardı ve yavruyken aldığı bir canariosu vardır. Onu sürekli dışarıda gezdirip sosyalleştiriyormuş ve büyüdüğündeyse harika bir köpek olmuş. Çocukları çok seviyordu, oyun oynuyordu ve çevredeki zararsız insanları tanıyordu. Ama hala bir canarioydu ve hiç tanımadığı birine karşı aynı saldırganlığı gösteriyordu. Yani biraz sevgi ve ilgiyle tüm canlılar iyi bir dost olabilirler. Egzersiz ihtiyaçları ise oldukça yüksek seviyededir. Uzun ve yorucu yürüyüşler yaptırılmalıdır. Ayrıca özgürce koşabileceği etrafı çevrili bir bahçeye de ihtiyacı vardır.
İşte şimdi el perro de presa canario hakkında daha çok bilgi sahibi oldunuz. Belki biraz saldırgan ve hırçın bir köpek olabilir ama sevginin dize getiremeyeceği hiç bir şey yoktur. Onu çok iyi bir eş köpek yapabilirsiniz. Neden sizde bir tane sahiplenmeyesiniz ki?

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

POODLE (standart, minyatür-toy)

DOGO ARGENTİNO

AKSARAY MALAĞI-AKSARAY MALAKLISI