SİBİRYA KURDU (SIBERIAN HUSKY)

SİBİRYA KURDU (SIBERIAN HUSKY)
 Bu gün sizlere mavi gözleriyle içimize işleyen bir bakışa sahip olan Sibirya Kurtlarından bahsedeceğim. Sibirya kurtları yani kısaca huskyler güçlü ve yapılı köpeklerdir. Ancak alman kurtlarından daha büyük değildirler. Alman kurtları dev ırk olarak kabul edilirken, huskyler büyük-orta boy ırk olarak kabul edilmektedir. Boyları; 50-60 cm, kiloları ise 25-30 kg arasındadır. Geniş kalçalara ve güçlü bacaklara sahiptirler. Patileri tıpkı kar ayakkabıları gibi büyük ve tabanları kalındır. Bu büyük pençeler sayesinde buzlu ve karlı yollarda rahatlıkla yürüyebilirler. Ayrıca bu güçlü pençelerle yukarıdan aşağıya doğru buzlara vurarak buzları kırabilirler. Kulakları diktir ve uçları tam sivri değildir. Daha yumuşak ve yuvarlağımsıdır. Harika bir burna ve duyu özelliğine sahiptirler. Gözler badem şeklindedir ve genellikle mavidir. Ancak illa mavi olması gerekmez kahverengi olabilir. Ya da bir göz mavi bir göz kahverengi olabilir. Bunun sebebi genlerindeki çaprazlamalardır. Ancak göz rengi huskynin safkan olup olmadığını belirtmez. (Ki bunun hiç bir önemi olmamalı)
Sibirya kurtları, normalde -60 derecelerde yaşayan köpekler olduğundan dolayı tüyleri de soğuk iklim içindir. Orta uzunlukta, çift tabakalı ve sık bir kürkü vardır. Su geçirmez, yumuşak ve kalındır. Alt tabaka yünlüdür ve sıcak tutar. Aslında huskylerin tıraş ihtiyacı yoktur ancak sıcak bir iklimde yaşıyorsanız, tüylerini yazın özellikle tıraş ettirmelisiniz. Çok sık yıkanma ihtiyacı yoktur, kuru şampuan uygulanabilir. Alt tüylere dikkat edilerek haftada 1-2 kere taranmalıdır. Çok tüy dökerler. Renkleri ise, siyah-beyaz, kahverengi-beyaz, kurt grisi-beyaz ve sadece beyaz olabilir. Siyahın ve beyazın tüm tonları görülebilir.
 Sibirya kurtlarının başta dediğim gibi içe işleyen mavi ve vahşi görünümlü gözleri vardır ancak aslında dış görünüşüyle hiç bir alakası yoktur. Örneğin yine bir Alman kurdunu ele alırsak, sahiplerine karşı çok vefalı ve sevecen olsalar da yabancıları affetmezler. Ancak sibirya kurtları yabancılarla da çok iyi anlaşır. Ayrıca havlamazlar. Bu da onları, bekçilik üzerine iyi bir eğitim almadıkça kötü bir bekçi yapar.
Huskyler çok sevecendir. Zaten doğal hayatta sürü halinde dolaştıkları için başka köpeklerle arası iyidir. Sürü yaşantısını sever. Başka hayvanlarla (kedi,kuş ve tavşan...) küçüklükle sosyalleştirilse ileride hiç sorun çıkmayacaktır. Huskyler aynı zamanda çocuklara karşı çok sabırlıdır. Çocuklara iyi ve sevecen bir oyun arkadaşı olabilirler. Huskyler çok akıllı ve zekidir. Ancak özgür ruhlu köpekler olduğundan dolayı eğitiminde çok sabırlı, sakin ve disiplinli olmalısınız. Ancak eğitimden sonra yine de bu komutları yerine getirtirmek o kadar kolay değil. Verilen komutları bazı huskyler hemen yerine getirir, kimileri bekler ve daha sonra yapar, kimileri ise hiç yapmayabilir. Ama kesin olan bir
şey var ki bir huskye istemediği bir şeyi yaptıramayız.  Neşeli ve mutludurlar, aile köpeği olmaya uygundurlar. Az havlasalarda, ulumayı severler. Huskyler sürü hayatını sevdikleri için de tek kalmayı sevmezler. Sıkılır ve ulurlar. Çok sosyaldirler ve genellikle husky alanlar 2 tane alırlar çünkü tek huskyler sıkıldıklarında çevrelerindeki eşyaları kemirebilirler. Huskyler, bol yemek yerler ve
verildikçe yemeye devam ederler. Bunun sebebi vahşi yaşamdaki kurtlar buldukları avı anında bitirirler. Çünkü ertesi gün bir daha av bulabilecekler mi belli olmadığından hepsini yerler. Huskylerde bu psikolojiyle hareket eder, bu yüzden çok fazla yemek verilmemelidir. Egzersiz ihtiyacı ise oldukça yüksektir. Ancak sıcak havalarda çok hareket etmemeli, serin bir alanda tutulmalı ve önünde soğuk su bulundurulmalıdır. Bunun dışında oyunlar ve yürüyüşler egzersiz ihtiyacını karşılayacaktır. Ve kesinlikle bu egzersizler yaptırılmalıdır. Zaten iş köpeği olduklarından dolayı egzeriz yapmayı severler. Bu köpekler en başka kızak çekmek için kullanılmıştır. Çok güçlüdürler ve duyuları çok kuvvetlidir. Huskyler, apartman yaşantısına uygun değildir. Sanırım zaten bunu anlamışsınızdır :) Ev onlar için çok sıcak olabilir ve açık havada olmayı severler.
 İşte Sibirya Kurtları hakkında daha çok bilgi edindiniz. Umarım beğenmişsinizdir. Yardımcı olabildiysem ne mutlu bana :) Kim bilir belki size de en uygun ırk bir Sibirya Kurdudur?

Yorumlar

  1. Çok tatlılar bunlar:) Ama daha geçen gün sokağa bırakılmış bir sibirya kurdu gördüm.
    Hadi kışın neyse de yazın bu hayvanlar bakım ister soğuk tutulmalılar. Bakamayacak olanlar lütfen sibirya kurduna hiç girmeyin ;))

    YanıtlaSil
  2. Sadece sibirya kurdu değil ki diğer köpeklerde de geçerli bu. Bıkınca sokağa bırakırım düşüncesiyle köpek alınmamalı.

    YanıtlaSil

Yorum Gönder

Bu blogdaki popüler yayınlar

POODLE (standart, minyatür-toy)

DOGO ARGENTİNO

AKSARAY MALAĞI-AKSARAY MALAKLISI