AMERICAN BULLDOG

 AMERICAN BULLDOG:

Bugün hangi köpek hakkında yazsam diye düşünürken yasaklı köpek ırklarını araştırıp onlar hakkında yazmaya karar verdim. Ancak bunu yasaklanmalarının iyi olduğunu düşündüğümden yazmıyorum, aslında her köpek ideal bir dost olabilir. Köpekleri yasaklamak yerine neden onlara kötü davranan ve saldırgan olmaları içinde şiddet uygulayan insanlara ceza verilmiyor? Çok değişik bir durum. ( Danimarka ve Singapur'da yasaklandı)
 American bulldog, İngiliz bulldog ve French bulldogtan daha büyük bir ırktır. Hatta ırkın boyutları "dev" olarak kabul ediliyor. Boyu; 60-70 cm kilosu ise 30-50 cm arasında değişiklik gösterir. Kafaları vücutlarına göre daha büyüktür ve çeneleri de çok güçlüdür. Geniş ve güçlü bir göğsü vardır. Dışarıdan bakıldığında da kasları rahatça seçilebilir. Omuzlarından başına doğru incelen ve uzayan kaslı boynu vardır. Büyük kafasında geniş kırışık (kıvrımlı) alnı vardır. Kulaklarının uçları sivridir ve bazen yarım olarak kalkar bazense hiç kalkmaya bilir. Kimileri American bulldoglarının kulaklarını kestirerek tamamen dik bir hale getirtse de çoğu insan doğal bırakmayı daha çok seviyor.  Gözlerinin çevresi çeşitli renklerde olabilir ve burnu siyahtır. Gride görülür. Dudaklar pembe veya siyah olur ayrıca dudaklar genellikle hafifçe sarkıktır.
 American bulldogun tek tabakalı, kısa ve düz tüyleri vardır. Orta derecede tüy döker ve tüylerinin bakımı oldukça kolaydır. 1-2 haftada bir kere fırçalamak bile tüy bakımı için yeterli olacaktır. Gerektiğinde yıkanabilir ve tıraş ihtiyacı yoktur. Tüy rengi ise genellikle beyaz, siyah, kahve ve bunların karışımı şeklinde olur. Ya da benekler görülebilir.
 Bu güçlü ve sert görünümlü köpek içinde tam bir aileye yetecek kadar sevgi taşımakta aslında. American bulldog terrier genellikle sakin ve çekingen bir ırktır. Başka köpeklere karşı saldırgan olmasa da kuşkucudur. Ama yabancılarla arası pek iyi değildir genellikle yabancıları havlayarak uyarırlar. American bulldoglar aynı zamanda kendi bölgelerine girilmediği halde de gayet sevecendir. Aynı zamanda ataları olan mastiffler ve diğer bulldoglardan daha çevik ve atiktirler. Bu kadar iri bir cüsseyle bu kadar atik olması da tabii ki şaşkınlık verici. Çok zekidirler, kolayca her tür eğitimi alırlar ve komutları yerine getirirler. Ailesiyle birlikte olmayı sever ve çocukları çok severler. Çocukları gerçekten çok severler ve
onlara karşı çok sabırlı, ayrıca korumacıdırlar. Amerikan bulldog, genellikle sincap, rakun, ayı ve domuz gibi avlar için kullanılmıştır. Ancak av güdüsünün yanı sıra koruma güdüsü de çok kuvvetli olduğundan iyi bir bekçi köpeğidir de. Günümüzde genellikle yine bekçi köpeği olarak tercih edilse de ailesine karşı olan aşırı sevgisi onu evlere kabul ettirmiştir. American bulldog çok hareketlidir ancak yeterli egzersizler yaptırılsa apartmanda bakılabilir. Uzun yürüyüşler yapmayı zıplamayı ve koşmayı sever. Bu arada çok bilinen yanlarından biri de oldukça yükseğe zıplayabilme özellikleridir. 2 metreden daha yükseğe zıplayabildiklerini okumuştum. Aynı zamanda çokta oyuncudurlar, ailesiyle oyun oynamayı sever. İşte arkadaşlar American bulldog böyle bir ırk, peki neden bu
kadar yanlış tanınmış derseniz yanlış sahiplerin bu gücü yanlış yönlendirmesi denilebilir. Zaten bakıldığında hep en sevecen ve ailesini korumak isteyen köpekler yasaklanıyor çünkü koruma güdüleri yanlış kullanılıyor ama kesinlikle iyi bir sahip ve iyi bir eğitimle çok iyi aile köpeği olabilirler.
 İşte American bulldog böyle bir ırk. Umarım beğenmişsinizdir, bir faydam dokunmuştur. Hem kim bilir belki size de en uygun ırk belki bir American bulldogtur?

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

POODLE (standart, minyatür-toy)

DOGO ARGENTİNO

AKSARAY MALAĞI-AKSARAY MALAKLISI