BORDER COLLİE

BORDER COLLİE:

 Border Collie yapılan araştırmalarda ve istatistiklerde hep en zeki köpek olarak üst sıraya yerleşmiştir. Dünyanın en zeki köpek ırkı olarak geçmektedir. Özellikle yarışmalarda çok tercih edilirler. Border Collie ırkı orta boy bir ırktır. Boyları 40-55 cm arası kiloları ise 15-20 kg arasında değişmektedir. Oval gözleri vardır ve burnu siyahtır. Kafası belirgin ve alnı oldukça geniştir. Burnu uca doğru sivrilir ve burnu siyahtır. Kulaklar genelde yarı dik olurlar ancak tam dik ve ya tam olarak sarkık da olabilir.
 İki bir border collie vardır. Birisinin tüyleri uzun, birisinin ki ise kısadır. Uzun tüylü border collielere daha sık rastlanılmaktadır. Tıraş olmayı sevmezler ve buna pek gerekte yoktur. 2-3 ayda bir yıkanmalıdır bunun dışında gerekmedikçe yıkanırsa tüyleri çok dökülür. Ayrıca normalde orta derecede tüy döken bir ırktır ve genelde sadece mevsimsel geçişlerde tüy dökerler. Kuru şampuan bu ırkta pek tercih edilmez çünkü çok hassas olduklarından çeşitli alerjiler görülebilir. Aynı şekilde bu ırk dış parazitlere karşı çok duyarlı olduğundan bakımına dikkat edilmelidir ve kene, uyuz gibi problemlerde tüm köpekler için kullanılan ilaçlar kullanılmayabilir. Bunun için veterinere gidilmelidir. Tüy renkleri ise genellikle beyazın üzerine; siyah, kahverengi ve gri gibi renklerdir.

   Border Collie ırkının ana vatanı İngiltere'dir. İsveç ve İskoç çoban köpeklerinin Spaniellerlebirleştirilmesinden ortaya çıkmış bir ırktır. Asıl görevi koyun ve büyükbaş hayvan gütmek olan bu köpek her tür sürüyü kolayca toplayabilir. Bu özellik tamamen genlerine işlemiştir. İnsanların bile dağınık halde durmasını istemez, her şeyin bir arada durmasını ister. Ailesindeki insanları bile bir araya toplamaya çalışırlar. Ayrıca bu özellik genlerine işlediğinden bu işi hiç yapmamış olmayan bir border collie bile dağınık bir sürüyü toplama ihtiyacı duyar. Ayrıca bu köpeklerin derin bakışlarıyla inekleri yoran ve neredeyse hipnotize eden bakışlara sahip olduğu söylenmektedir.
Çok zekidirler ve eğitimleri çok kolaydır. Tam anlamıyla bir iş köpeğidir. Her tür eğitimi kolayca alır ve çok itaatkardır. Bir komut verildiğinde tamamen onu yapmaya odaklanır. Çok oyuncu ve enerjiktir. Koşmayı çok severler. Ayrıca bu bitmez tükenmez enerjileri yarışmalarda onları büyük başarılara götürmektedir. Çeviklik çalışmaları, engelli koşular için bu köpekler tam anlamıyla biçilmiş kaftan. Bu köpekler sürü köpeği olduğundan koruma güdüleri de oldukça güçlüdür. Gelen yabancılara genellikle havlasalar da ısırma eğilimleri vardır. Isırabilirler.
Aynı şekilde çocuklara karşı genellikle seven olsa da ısırabilirler. Köpeklerle ise genellikle iyi anlaşırlar ama kedi gibi küçük hayvanları pek sevmezler. Border collie evde bakılabilir ama çok fazla yalnız bırakılırsa eşyaları parçalayabilir. Çok oyuncu olduklarından sıkıldıklarında bunu gidermeye elbette çalışacaklardır. Bu yüzden çok fazla zamanı olmayan kişilerin border collie alması pek uygun olmaz. Evde bakılabilir ancak büyük bir bahçeye de ihtiyaç vardır. Çünkü çok sık egzersize ihtiyaç duyarlar. Övülmeyi ve sevilmeyi severler. Ayrıca sevgiye çok duyarlıdırlar. Border collie her alanda çok sık görülen bir köpektir. Arama köpeği olarak, polis köpeği olarak, bomba köpeği olarak, narkotik köpeği olarak ve çoban köpeği olarak sıklıkla rastlanmaktadır. Kısacası eğitim aldığı her alanda çok başarılı olabilir.
 İşte sevgili okurlar border collie böyle bir ırk. Umarım faydalı olabilmişimdir. Ayrıca kim bilir, belki size en uygun ırk bu enerji dolu Border collie ırkıdır?

Yorumlar

  1. Bende de border collie var çok hareketliler :) Ama çok da akıllılar.

    YanıtlaSil

Yorum Gönder

Bu blogdaki popüler yayınlar

POODLE (standart, minyatür-toy)

DOGO ARGENTİNO

AKSARAY MALAĞI-AKSARAY MALAKLISI