AVUSTRALYA ÇOBAN KÖPEĞİ (AUSTRALIAN SHEPHERD DOG)

AVUSTRALYA ÇOBAN KÖPEĞİ (AUSTRALIAN SHEPHERD DOG):


   Avustralya çoban köpeği, Avustralya'da sürü gütmek amacıyla üretilmiş iri yapılı, büyük ırk, güçlü bir köpektir. Bu köpek Blue merle collie ve Avustralya'nın vahşi köpeği olan dingonun birleştirilmesinden oluşan köpeklere bull terrier ve çeşitli terrierlerde eklenince ortaya bu ırk çıkmıştır. Zaten blue merle collie cinsine bakacak olursanız tüy yapıları ve renkleri çok benzer. Orta boy bir ırktır. Boyları 40-50 cm, kiloları ise 10-15 ve 20 kg arasında değişmektedir. Kafası geniş ve güçlüdür, kulakları sarkık ve uçları sivridir. Gözleri koyu renk ovaldir. Ön ayakları oldukça düzdür, çok çevik ve esnektir.
 Orta uzunlukta, çift tabakalı, düz ve yoğun tüylere sahiptirler. Tüylerin üst tabakası düz ve yumuşaktır, alt tabaka ise yoğun ve soğuğa karşı dayanıklıdır. Tüylerinin bakımı oldukça kolaydır. Tıraş ihtiyaçları yoktur ve gerektiğinde yıkanabilir. Orta derecede tüy dökerler. Haftada bir kere fırçalamakta tüy bakımı için yeterli olacaktır. Renkleri ise genellikle beyaz üzerine kahverengidir. Ya da kızıl, siyah ve ya tüylerde çeşitli lekeler bulunabilir. Ayrıca bu ırk doğduğunda sadece beyaz renkte olur ancak ayaklarının altına bakarak ilerideki rengi anlaşılabilir.
 Avustralya Çoban köpeği, oldukça korumacı ve sürü gütmek konusunda çok başarılı bir köpektir. Kocaman sürüleri sessiz bir şekilde çok çabuk toplayabilir. Ayrıca bu işi sevdiği için zorlu koşullarda bile bıkmadan yapması da çoban köpeği olarak popülaritesini arttırmıştır. Çok sadık bir ırktır, genelde ailesinden bir kişiye bağlanır. Çok korumacıdır, yabancılara saldırabilirler. Yani müthiş bir koruma ve bekçi köpeğidir. Başka  hayvanlara karşı genelde sadece kuşkucudurlar, saldırmazlar. Ancak  başka köpeklere karşı baskınlık kurmak isteyebilecekleri için saldırganlık sergileyebilirler. Küçüklüğünden beri tanıdığı, ailesindeki çocuklara karşı çok sevecendir ancak başka çocuklara karşı genelde saldırgandırlar. Çok zekidirler, eğitilmesi çok kolaydır ve çok itaatkardırlar. Sahiplerinin verdiği ve bildikleri her komutu hemen yerine getirirler.
 Çok oyuncu ve enerjik köpeklerdir. Bol bol oyun oynamak isterler ve egzersize ihtiyaçları vardır. Uzun yürüyüşler  Avustralya Çoban köpeğinizi mutlu edecektir. Ancak yürüyüşün yanı sıra daha çeşitli aktiviteler yaptırıp, oyunlar oynayarak da egzersiz yaptırabilirsiniz. Yarışmalarda ve çeviklik çalışmalarında da çok mutlu olurlar. Yani sürekli bir olayın içinde olmak isterler. Tek başlarına gezmeyi ve oturmayı sevmezler. Çok fazla yalnız bırakılırlarsa eşyalara zarar verebilirler ayrıca davranış problemleri ortaya çıkabilir. Apartman için pek uygun bir köpek değildir çünkü zaten çok aktif ve dediğim gibi eşyalara zarar verebilirler. Büyük bahçeli bir ev daha uygundur.
 İşte Avustralya Çoban köpeği böyle bir ırk. Umarım faydalı olmuşumdur, umarım beğenmişsinizdir. Kim bilir belki size en uygun ırk bir Avustralya Çoban köpeğidir?

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

POODLE (standart, minyatür-toy)

DOGO ARGENTİNO

AKSARAY MALAĞI-AKSARAY MALAKLISI