WELSH CORGİ

WELSH CORGİ (CARDIGAN-PEMBROKE)


Size şimdi anlatacağım corgi ırkının iki çeşidi vardır. Biri cardigan ve diğeri pembroke corgi olarak adlandırılır. Corgi kelimesi Flamanca'da "cüce köpek" anlamına gelmektedir. Corgi ırkı da çoban köpekleri arasında en küçük köpek unvanına sahiptir. Ben size bu iki ırkı başlıklar altında anlatacağım. Umarım faydalı olurum.
 WELSH CORGİ-CARDIGAN 

 Gardigan Corgi, kısa bacaklı uzun bir ırktır. Oldukça sağlam bir köpektir; düz,basık kafası ve büyük kulakları vardır. Kulakları, Pembroke Corgi ırkına göre daha büyük ve ayrıktır.  Gardigan Corgi, uzun bir kuyruğa sahiptir ancak Pembroke nin kuyruğu neredeyse yoktur. Onları en çok ayıran özellikleri  kuyruklarının boy farkıdır. Dediğim gibi Pembroke Corgi ırkında kuyruk neredeyse hiç yoktur. Kiloları 10-
15 kg boyları 25-35 cm arasındadır. Pembroke Corgi ırkına göre biraz daha büyüktürler ama gerçekten çok az bir fark vardır. Ayakları düz ve yuvarlaktır. Göğsü oldukça derindir ve göğsünde oldukça belirgin bir kemiğe sahiptir. Sırtı ise oldukça düzdür.
 Kürkü çift katmanlıdır ve su geçirmezdir. Oldukça yumuşak tüylere sahiptirler, orta derecede tüy dökerler. Tıraş ihtiyacı yoktur. Gerektiğinde yıkanabilir ve ya kuru şampuan uygulanabilir. Haftada bir kere yıkamakta tüy bakımı için yeterli olacaktır. Kürkü genelde kızıl, siyah, siyah-sarı, kızıl-beyaz lekeli ve gri gibi renklerde bulunabilir. Göz rengi de kürk rengine bağlı olarak değişir. Gri corgilerde göz rengi mavi olabilir.
 
Gardigan Corgi, zeki, sadık ve hareketli bir ırktır. Sahibini memnun etmekten hoşlanır. Ailesindekilere karşı çok samimi olsa da yabancılara karşı çekingendir ve korumacı olabilirler. Zaten  Gardigan Corgi, Pembroke ırkına göre daha koruyucu bir ırktır ve ailesi dışındakilere yine Pembroke ırkına oranla daha çekingendir. Başka cinsteki hayvanlarla ve kendi ırkından köpeklerle iyi anlaşmasına rağmen, başka türdeki (özellikle erkek köpeklere) köpeklere karşı saldırgan olabilirler.  Gardigan Corgi, çocuklara karşı da oldukça sevecendir. Her tür insanın çok sevebileceği bir ırktır çünkü gerçekten  Gardigan Corgi insanlara ayak uydurmayı çok iyi öğrenmiş.  Gardigan Corgi çocukları sevmesine rağmen, bir
çoban köpeği olması nedeniyle sürü gütme iç güdüsü ile çocukları toplamaya çalışırken ısırabilir ama bu davranışın önüne eğitim ile geçilebilir. Havlamaya eğilimli köpeklerdir ve çoban köpeğinin yanı sıra çok iyi birde bekçi köpeğidirler. Bölgesine giren yabancıları havlayarak uyarır ve sahiplerine haber verir.  Gardigan Corgi, enerjik bir köpek olmasına rağmen apartmanda bakılabilir. Ve evde de oldukça aktiftirler. Günlük yürüyüşlerle de ortama iyice uyum sağlarlar. İşte arkadaşlar  Gardigan Corgi böyle bir ırk, umarım beğenmişsinizir. Kim bilir belki size en uygun ırk bir  Gardigan Corgidir?

 WELSH CORGİ-PEMBROKE

 Welsh Corgi Pembroke, Cardigan gibi uzun bir vücuda ve kısa bacaklara sahiptir. Ancak  Corgi Pembroke, Cardigana göre daha küçük ayaklara ve kulaklara sahiptir. Ayrıca kulakları birbirine daha yakındır. Kuyruğuda neredeyse hiç yok denecek kadar küçüktür. Yüzü Cardigan Corgi cinsine göre daha küçüktür, bir tilkiyi andırır. Boyları 20-30 cm kiloları ise 10-15 kg arasındadır.
 Orta uzunlukta, su geçirmez, yumuşak ve çift katmanlı bir tüy yapısı vardır. Cardigan ırkındaki gibi gerektiğinde yıkanabilir, kuru şampuan uygulanabilir ve tıraş ihtiyacı yoktur. Renkleri ise kızıl, boz,siyah ve siyah-beyaz olabilir.

Aslında Corgi Pembroke ve Corgi Cardigan ırkının davranışları hemen hemen aynıdır o yüzden tekrar yazmama gerek yok. Sadece Corgi Pembroke daha sosyal bir köpektir. Corgi Pembroke, Cardigana göre daha az korumacıdır. Ancak onun dışındaki hemen tüm huyları aynıdır.
 Umarım faydalı olabilmişimdir. Hem kim bilir belki de size en uygun ırk bir Welsh Corgi Pembroketur?


Yorumlar

  1. Çok güzel yaa benimde vardı ama öldü çok iyi köpekler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. nasıl adını yazdııın? Ben yazamıyorum

      Sil
    2. Hani google hesaplarından anonimi seçiyosun ya ordan anonimi değil adı/url seç adını yaz url yede buranın url sini yaz oluyo

      Sil
  2. Çok yakışıklı bir pembroke oğlum vardı. Şimdi nerde bulabilirim? Kim yardımcı olur?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. barınaklarda bolca cins köpek olduğunu sanıyorum :)

      Sil
    2. Bence biraz araştırırsanız iyi bir çiftlik bulabilirsiniz

      Sil
    3. Ciftlikler yavru almak için uygun. Barınaklar her cinsten her yaştan köpek için aşılı aşısız arayanlar icin uygundur.
      Ve sakıncası yoksa... bakımı nasıldır. Ben onu orta derece ilgi gösterebilir, gezdirebilirim. Apartmanda yaşıyorum ailemle. Ailem onunla ben okuldayken ilgilenir zaten. Fakat bakımı zor mu ve masraflı mı? Eger bir köpek edineceksem, ona en iyi sekilde bakmak isterim süs diye değil dost olsun diye ediniyorum onu zaten :) :)

      Sil
    4. Ciftlikler yavru almak için uygun. Barınaklar her cinsten her yaştan köpek için aşılı aşısız arayanlar icin uygundur.
      Ve sakıncası yoksa... bakımı nasıldır. Ben onu orta derece ilgi gösterebilir, gezdirebilirim. Apartmanda yaşıyorum ailemle. Ailem onunla ben okuldayken ilgilenir zaten. Fakat bakımı zor mu ve masraflı mı? Eger bir köpek edineceksem, ona en iyi sekilde bakmak isterim süs diye değil dost olsun diye ediniyorum onu zaten :) :)

      Sil

Yorum Gönder

Bu blogdaki popüler yayınlar

POODLE (standart, minyatür-toy)

DOGO ARGENTİNO

AKSARAY MALAĞI-AKSARAY MALAKLISI