KURT:

KURT:
 Kurtlar, çoğumuzun bildiği gibi bugün evlerimizde baktığımız köpeklerimizin atalarıdır. Yani küçücük bir chuvavadan tutun, bir napoliten mastiffe kadar tüm köpek ırklarının atası kurtlardır. Kurtlar çok eski zamanlardan beri bu dünyada yaşamaktadır. Ve güzellikleriyle, vahşilikleriyle her zaman insanoğlunu etkilemiştiler. Daha sonra bu güzel canlıların yetenekleri keşfedilince, insanlar onları eğitti ve işte o günden sonra kurtlar, köpekler insanın en iyi dostu oldu. Kurtlar, bazı köpek cinslerine göre daha küçük
olabilirler. Ancak daha güçlü çeneleri vardır. Köpeklerden daha yüksek ve incedirler. Arka bacakları "S" biçimindedirve bu "S" biçimindeki bacaklar onların daha hızlı koşmalarına, daha yükseğe zıplamalarına yardımcı olur. Ve kurtlar yürürken arka ayaklarını, ön ayaklarını bastıkları yere koyarlar. Yani bıraktıkları ayak izleri, köpeklerin ayak izlerine göre daha azdır. Vücutları ince olsa da, kafalı oldukça büyüktür. Dişleri, köpeklerin dişlerine göre daha keskindir. Kulakları kısa ve diktir. Kuyrukları oldukça tüylüdür ve yere yakın taşınır.
Boyutları, cinsine göre farklılık göstermektedir. En büyük kurtlar 60-80 kg olabilirler. Boyları 75-80 cm arasındadır. En küçükleri ise 20-30 kg'dir.
 Kurtların renkleri de cinsine göre değişmektedir. Genelde siyah, boz, kahverengi, kızıl, beyaz ve sarı gibi renklere bulunurlar. Kurtlar aslında oldukça sosyal hayvanlardır. Sürü halinde yaşarlar. Sürünün iki lideri vardır. Birisi dişi, birisi erkektir. Bu çifte "alfa çift" denir. Sürüde sadece alfa çift yavru yapar. Ancak sürüdeki tüm kurtlar bu yavrulara bakarlar. Kurtlarda hamilelik 60 gün kadar sürer. Bir seferde genellikle 3, en az 1 ve en çok 15 yavru kadar doğurabilirler. Ayrıca akraba olan iki kurt asla çiftleşmezler. Hatta yabancı bir kurt bulamazlarsa, hiç bir zaman çiftleşmezler. Sürü içindekiler kavga etmezler. Ancak bazen bir kurt, sürü içerisindeki yerini yükseltmek için sürü lideri kurtla dövüşebilir.
Genellikle bir alfanın yenilmesi zordur, çok yaşlı olmadığı sürece neredeyse hiç yenilmezler. Çünkü zaten başka bir sürü liderini yenip yerine geçtiği için sürü içerisindeki en güçlü kurt da sürü lideridir. Ancak bu dövüşlerde hep birisi ölür. Genellikle bir taraf pes edip bacaklarını yukarı kaldırarak,boynunu açar ve yere uzanır. Rakibi dişleriyle boğazını parçalar ve ölüm kaçınılmazdır.
 Sürü halinde avlanılır ve avdan ilk faydanalan her zaman sürü liderleri olur. Ardından diğer kurtlarda beslenir. Genellikle otobur memeliler ile beslenirler fakat bir şey bulamadıkları zaman kemirgenleri ve kuşları da menülerine katarlar.
 Kurtlar köpeklere göre daha inatçıdır. Mesela bir köpek ve bir kurda açması için bir kap verildiğinde köpek açamaz ise bir süre sonra sahibinden yardım ister. Ama kurtlar daha çok uğraşır. Yada bir kurt sürüsü bir geyiği avlamak isterse bir kaç kez dener, sürekli saldırır ve ısırır. Yani avın peşini çok zor bırakırlar.
 Kurtlar kimi insanlar içinde kutsaldır. Yada tarihlerinde önemli yerlere sahiptir. Ayrıca kurtlarla ilgili bir çok efsane vardır. Mesela kurt adam ve ya kurtların çocukları kaçırıp emzirmesi gibi. Ya da Türkler için çok önemli olan dişi kurt Asena gibi...
 İşte arkadaşlar kurtlar böyle canlılardır. Umarım faydalı olmuşumdur.

Yorumlar

  1. Çok faydalıydı, yazılarınızın devamını da bekliyoruz :) :*

    YanıtlaSil

Yorum Gönder

Bu blogdaki popüler yayınlar

POODLE (standart, minyatür-toy)

DOGO ARGENTİNO

AKSARAY MALAĞI-AKSARAY MALAKLISI