COLLIE


COLLIE:

 Collie ırkını bir zamanlar sevilen TV programı olanı Lassie'den eminim hepimiz tanıyoruzdur. Bu ırk sevecen, hareketli, kıvrak ve çevik bir çoban köpeğidir. Çok zeki, sadık, sevecen ve sosyal bu ırkın dış görünüşü de oldukça güzeldir. Uzun, ince ve zarif bir başa sahiptir. Kulaklarının alt kısmı dik, üst bölümü ise öne doğru kıvrıktır. Bacakları uzundur ve vücudu yerden yüksektir.  Vücudu ince olmasına rağmen, güçlü ve kaslıdır. Boyu 60-65 cm kilosu ise 25-35 kg arasındadır. Burnu siyah, gözler badem şeklinde ve koyu renktir. Ancak "blue merle collie" denen türde göz rengi mavidir.
 Collie ırkı gösterişli tüylere sahiptir. Özellikle boynundaki tüyler oldukça gürdür ve bir aslanın yelesini andırır. Ancak kimi collielerin tüyleri ise çok azdır. Kısa tüylü collie olarak adlandırılır. Ama tüy uzunlukları hariç tüm özellikleri aynıdır.Tüyleri oldukça uzundur 2 cm ve ya daha fazla olabilir. Çift katmanlı tüyleri yumuşak ve yünlü bir yapıdadır. Her gün fırçalanmalıdır ve tüyleri pislik tutabileceğinden düzenli olarak yıkanması iyi olacaktır. Yaz aylarında tüyler kısaltılabilir ancak yinede tıraşa genellikle pek ihtiyaç duyulmaz. Collie genellikle üzerinde üç renk taşır; beyaz, kahverengi, sarı ve ya siyah. Ayrıca blue merle denilen collie ırkı genellikle gri,kahverengi ve beyaz renklerde bulunur.

Collie ırkı, çok sevecen ve hareketli bir ırktır. Collielerde de çoğu çoban köpeği ırkındaki gibi eğitim süreci çok kolaydır. Bu aşırı derecede zeki ırk her türlü komutu çok kolay öğrenebilir ancak bu zeki köpekler yinede inatçı olduklarından küçük yaşta eğitim şarttır. Bu ırk çok itaatkardır ve sahibini memnun etmeyi sever. Sürü gütmeye doğuştan yetenekli olan bu ırk, bekçi köpek olarak da tercih edilebilir. Ailesine karşı çok sevecen olan collie, yabancılara karşı mesafelidir ve genelde sessiz olmalarına rağmen yabancılara havlayarak sahiplerine haber verirler. Saldırgan bir ırk olmayan Collie ırkı sevdiklerine karşı çok korumacıdır. Gerçekten yeri geldiğinde bu sessiz, sevecen köpekler çok iyi koruma yapabilir. Yani collie ırkı ailesine gerçekten çok bağlıdır.
 Collie ırkının başka köpeklerle ve hayvanlarla da bir sorunu yoktur. Gayet uyumludur. Çocuklar içinde ideal bir köpektir. Çok kibar ve duyarlıdırlar. Ancak çoban köpeği oldukları için, sürü gütme psikolojisi ile bazen ısırgan olabilirler. Ama bunu genellikle küçükken yaparlar, büyüyünce bu huy
kendiliğinden geçer ve yakalabilir de ama çok büyük bir sorun oluşturmaz. Collie ırkı oldukça enerjiktir. Bol egzersiz yaptırılmalıdır, özellikle koşmayı çok sevdiklerinden tasmasız koşular onlar için ideal olacaktır. Collie ırkı apartman hayatına pek uygun bir ırk değildir. Bahçeli bir evde daha rahat olacaktır. Ama her daim çok sadıktır. İşte collie ırkı böyle bir ırk. Kim bilir belki size de en uygun ırk bir colliedir?

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

POODLE (standart, minyatür-toy)

DOGO ARGENTİNO

AKSARAY MALAĞI-AKSARAY MALAKLISI