ASLAN

ASLAN:

Aslanlar, kedigiller familyasından gelmektedir. En büyük 4 kedi arasında 2. sıradadır, birinci sırada kaplanlar vardır. Aslanlar diğer büyük kedilerin aksine sürü halinde avlanır ve sürü halinde yaşarlar. Bir sürüde 4 aslandan başlayıp, 15 hatta 40 aslan kadar bulunabilir. Ancak genellikle 10-15 kişilik sürüler daha yaygındır. Oldukça ağır ve büyük olan bu hayvanların erkeklerinin kilosu 250 kg civarında iken dişilerin kiloları 150 kg civarındadır. Boyları yaklaşık olarak 1 metre, uzunlukları 2 metredir.
 Aslanların büyük çoğunluğu Savana bölgesinde yaşamaktadır ve Savana bölgesinin bitki örtüsünde onları gizlemeye yarayan sarımsı tüylere sahiptirler. Aynı zamanda günümüzde sayıları çok azalmış olmasına rağmen beyaz renkli aslanlarda bulunmaktadır.
Kuyruklarının ucu püsküllüdür ve erkek aslanların boyun çevresinde geniş, süslü yeleleri vardır. Genellikle yeleleri kızıl ve siyah renklerdedir. Yeleleri onlara ihtişamlı bir görüntü sağlarken aynı zamanda boyuna gelebilecek ısırıkların etkisini de azaltır.
 Erkek aslanlar genellikle bölgeleri için dövüşürler. Ve bu dövüşler çoğu zaman ölümle sonuçlanır. Keskin dişleri ve pençeleri ölümcüldür. Yakaladıkları avları parçalarken dilleri de çok işe yarar. Çünkü
dillerinin üstündeki sert kıllar, avın derisini soyup çıkararak yumuşak ete ulaşmalarını sağlar. Erkek aslanlar çoğu zaman ağaç gölgelerinde uyurken, dişi aslanlar avlanır ancak avdan ilk faydalanan erkek aslanlar olur. Daha sonrasında dişi aslanlar beslenir ve av için kavga etmezler. Aslan sürüleri çok uyumludur. Dişilerin ve yavruların oluşturduğu sürülerde bazen bir yavruyu başka bir aslan besleyebilir. Sütünü verebilir. Hatta annesini kaybetmiş yavrulara, teyzelerinin baktığı bile görülmüştür.
 Aslanların sürü halinde dolaşmalarının nedeni, ağır olmaları ve bu nedenle kimi avlara göre daha yavaş koşmalarıdır. Genellikle menülerinde antilop, ceylan, Afrika mandası ve zebra gibi hayvanlar bulunur. Aslanların ortalama hızı saatte 50-55 km'dir. Ağırlıkları da fazla olduğu için pusu kurarak avlarına yanaşırlar. Genellikle gözlerine kestirdikleri hayvanları avlasalar da, avdan elleri boşta dönebilirler. Aynı zamanda zebra gibi güçlü ayaklara sahip hayvanları avlamaya çalışırken, ağızlarına tekme yiyen aslanlarda oldukça çoktur. Oldukça ağır olan zebraların ayakları aslanların dişlerini ve hatta çenelerini kırabilir.
  Günün çoğunu uyuyarak geçirirler ve gece de avlanabilirler. Gözleri karanlıkta oldukça iyi görür.
  Aslanlar genellikle 2 yaş civarında çiftleşmeye başlarlar. Erkek aslan çiftleşme esnasında sürekli kükrer. Aslanlarda hamilelik süresi 100-112 gün arasında değişmektedir. Bir seferde genellikle 2 veya 5 yavru doğururlar. Yavruların gözleri kapalı ve benekleri de kamuflaj amacıyla beneklidir. 1 haftaya yakın bir sürede yavruların gözleri açılır. Yavrular 3 aylık olana kadar süt ile beslenirler ardından anneleri onları avlanmaları için eğitmeye başlar. Yavrular kendilerine bakabilecek duruma gelene kadar anneleriyle ve sürüyle birlikte kalır. Ama genelde tüm yavrular hayatta kalamaz, ölenlerin sayısı da oldukça fazladır. Bunun nedeni genellikle vitamin eksikliğidir çünkü yavrular en son beslenir. Anneleri ne kadar yaşamaları için uğraşsa da bu doğanın bir kanunu ve aslan nüfusunu kontrol altında tutmak için gereklidir.
 İşte aslanlar böyle hayvanlardır...
 

Yorumlar

  1. Ben çok beğendim. Kaplanlar hakkın dada bilgi yazarsanç ok sevinirim :)

    YanıtlaSil

Yorum Gönder

Bu blogdaki popüler yayınlar

POODLE (standart, minyatür-toy)

DOGO ARGENTİNO

AKSARAY MALAĞI-AKSARAY MALAKLISI