TİBETAN TERRİER

TİBETAN TERRİER:

 Şimdi sizlere yine çok güzel bir terrier cinsinden bahsedeceğim. Tibetan Terrier! Tibetan terrierlerin dış görünümlerinden ve yapılarından bahsederek başlamak istiyorum. Tibetan Terrierlerin çoban köpeklerine benzeyen, kare şeklinde bir vücudu vardır. Orta boy bir ırktır ve sırtı düzdür. Oldukça kıvrak ve dayanıklıdır. Yükseklikleri 30–45 cm arasında, kiloları ise 8–15 kg arasındadır. Kuyruğunu sırtının üstünde kıvrık bir biçimde taşır. Ayrıca ırkına özgü olan geniş ve yuvarlak ayak yapısı sayesinde karda batmadan rahatça yürüyebilir.
 Tüy yapısından bahsedecek olursak, Tibetan terrierlerin doğduklarında tüyleri tek tabakalı, ipeksi ve daha yumuşak olur. Ama yetişkin bir Tibetan Terrierin tüyleri iki tabakalıdır. Alt tabaka yumuşak, yün gibi ve daha düzdür. Üst tabaka ise, alt tabakaya göre daha dalgalıdır ve incedir. Uzun tüylü köpeklerdir, az tüy dökerler. Düzenli bir şekilde haftada 1–2 defa yıkanmalıdır. Kulak girişindeki tüyler, gözlerin kenarındaki ve ya önündeki tüyler ve ayak tabanlarındaki tüyler uzadıkça düzenli olarak kesilmelidir. Haftada 1–2 defa tüyleri taranmalıdır. Ve taranmadan önce tüy açıcı sprey ve ya su ile yumuşatılmalıdır daha sonra taranmalıdır. Renk olarak ise tüm renkler ve renk kombinasyonları kabul ediliyor. Ama en sık rastlananları; kahverengi, sarı, siyah, beyaz, siyah-beyaz, kahverengi-beyaz, sarı-siyah…
 Irkımızın kişilik özelliklerinden bahsedeceğim şimdi de. Tibetan terrier çok tatlı ve sevecen bir köpektir. Aileler için çok uygun bir köpektir. Çocuklarla arası oldukça iyidir. Ailesi olarak bildiği kişilere inanılmaz derecede bağlanır. Yalnız kalmayı sevmeyen, insanlarla ve özellikle ailesiyle bir arada olmayı seven bir ırktır. Havlamayı severler ve güzel birer bekçidirler. Başka köpeklerle araları pekiyi değildir genellikle bir araya geldiklerinde baskın olmaya çalışır. Kedi, kuş vb. diğer hayvanlarla ise eğer alıştırılsa iyi anlaşabilir. Zaten genellikle Tibetan terrierler bir kediye veya kuşa yaralamak amacıyla değil daha çok oyun amacıyla kovalar. Oldukça zeki bir ırk olduğundan da çok çabuk eğitilebilir. Oyun oynamayı severler ve bazı terrierlerde de olduğu gibi bazen dik başlı olabilirler. Ama çoğu zaman sevecen ve uysaldır. Egzersiz ihtiyacı ise oldukça fazladır. Koşmayı severler bu yüzden bahçeli bir ev onlar için ideal olacaktır. Ev içersinde ise genellikle pek aktif değildirler ancak egzersizleri düzenli olarak yaptırılmalıdır. Bu sayede köpeğimizin vücudunu dinç tutmuş oluruz.

 Bu ırkımız günümüzde arkadaş köpek olarak sıkça tercih ediliyor. Arkadaş köpeğin yanı sıra bekçi köpeği olarak da tercih ediliyor. Ve pet showlarda da sık sık görüyoruz. Pet Show için bakılmayan köpekler özellikle yazın tamamen tıraş edilebilir. Sıcak iklim köpeği olsalar da böyle daha rahat edecektir. Aynı zamanda tüyleri düzenli kesilir ve bakımı da aksatılmadan yapılırsa alerjik insanlar için ideal bir ırk olabilir.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

POODLE (standart, minyatür-toy)

DOGO ARGENTİNO

AKSARAY MALAĞI-AKSARAY MALAKLISI