TARSUS ÇATAL BURUN (TURKISH POINTER)


TARSUS ÇATALBURUN (TURKISH POINTER):

Şimdi sizlere tuhaf ve bir o kadar da sevimli bir köpek ırkından bahsedeceğim. Çatalburun! Çatalburunlar iyi birer av köpeğidirler. Mersin-Tarsus’a özgü bir ırktır. Tarsus çatalburun olarak da adlandırılmakta. Ancak yabancı ülkelerde “Turkish Pointer” olarak geçmekte. Buraya yazmadan önce bilgilerimi pekiştirmek için kimi araştırmalar yapıyorum ama ne yazık ki çatalburunlarla ilgili o kadar az bilgi var ki! Bu da beni, çatalburunlarla ilgili yazmaya biraz daha heveslendirdi. Evet, şimdi biraz temel özelliklerinden bahsetmek istiyorum; oldukça güçlü bir vücuda sahiptirler. Derin bir göğüs ve güçlü bir çene yapıları vardır. Boyları 50–65 cm kiloları ise 30–45 (daha fazlada olabilir) kilogramdır. Ağır köpeklerdir ve kemikleri sert, güçlü ve geniştir. Ancak çok hızlı ve atiktirler. Bacakları güçlü ve kalındır. Patileri de oldukça büyüktür. Onları farklı gösteren ve gerçekten göze çarpan bir özellikleri daha vardır. Sanki ortadan ayrılmış gibi duran burunları! Belki bu burnun onları çirkin gösterdiğini düşünenler vardır (bence çok tatlı) ama bu burun onları çoğu köpekten üstün kılıyor. Burunları çoğu köpekten daha iyi koku alabilir. Yani tam anlamıyla harika bir koku duyusuna sahiptirler.
 Çatalburunların tüy yapısından bahsetmek istiyorum birazda, kürkleri düz, kısa ve sıktır. Renkleri ise beyaz üzerine; sarı, kahverengi, turuncu ve siyah olabilir. Tek renkte olabilir. Ya da 3 renk bir arada olabilir. Tüyleri zaten kısa olduğundan dolayı tıraş gerekmez, haftada bir kere fırçalayarak da ölü tüylerini alabiliriz.
 Çatalburunlar çok hareketli ve sevecen köpeklerdir. Ailesine karşı çok sadıktır. Çocuklarla iyi anlaşırlar, sakin ve sabırlıdırlar. Ayrıca gerek sahibiyle gerekse bir başkasına karşı da oldukça sevecendirler. Ama gerektiğini hissettiği an bölgesini koruyabilir. Sessiz bir köpek olsa da hareketleriyle ve hırlamasıyla bu işi yine sessizce halledebilir. Harika birer av köpeğidirler. Tüm pointerlar gibi çatalburunlarda “ferma” hareketini yapabilirler. Donarak kalabilirler ya da ayakları havada yapabilirler. Bu ikisini birlikte de yapabilirler. Avlarını yakalamadan asla dönmezler. Enerjileri çok yüksektir, çeviklik çalışmaları yaptırılırsa iyi bir iş köpeği olabilir.  Çok itaatkâr ve zekidirler. Günümüzde av köpeği olarak hala çok tercih edilse de arkadaş köpek olarak da çok uygun bir köpektir. Ve çocuklarla aşırı iyi anlaşmaları nedeniyle hasta çocuklarla ilgili rehabilitasyon çalışmalarında oldukça yardımcı olmuşlardır.
   İşte Turkish Pointerlar hakkında daha çok bilgi sahibi oldunuz. Sadık, sevecen ve iyi bir dost. Belki size de en uygun köpek bir çatalburundur. Neden olmasın ki? Belki sizde bir tane sahiplenmek istersiniz?

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

POODLE (standart, minyatür-toy)

DOGO ARGENTİNO

AKSARAY MALAĞI-AKSARAY MALAKLISI