Silky Terrier

SİLKY TERRİER:
             Silky terrier, Sidney terrier veya uzun adıyla Australian silky terrier Avustralya kökenli bir terrierdir. Benzerlikleri nedeniyle Yorkshirelı akrabasıyla (Yorkshire terrier) sık sık karıştırılır. Yorkshire terrierin yanı sıra Avustralya'daki diğer terrierlerle de (Avustralya terrieri) akrabalıkları vardır. Hatta bu iki ırkın birleştirilmesinden ortaya çıktığını söyleyebiliriz.Geçmişte av köpeği ve bekçi köpeği olarak kullanılmıştır. Özellikle fare yerine etrafta zehirli yılanların dolaştığı Avustralya'da yılanları avlaması için kullanılmıştır. Günümüzde tabii ki yılan avlamaya devam etmiyor ama bu küçük köpeğin zamanında yılan avcısı olması ne kadar cesur olduğunu gözler önüne seriyor. Silky terrier küçük ırk bir köpektir. Toy (oyuncak) köpek kategorisine girmektedir. Yüksekliği 20-25 cm, ağırlığı ise 4-5 kg arasında değişmektedir. Tüm terrierler gibi küçük güçlü bir kafası vardır. Üçgen şeklinde, dik, sivri uçlu kulakları vardır. Kuyruk genellikle yüksekte durur. Kuyruklarının kısaltılması da yaygındır. Burun siyah, gözler yuvarlak ve kahverengidir.
           
Silky, İngilizce'de "ipeksi" anlamına gelmektedir. İsminden tüylerinin ipeksi ve yumuşak olduğunu hemen anlayabiliyoruz. Silky terrier yavruları siyah, yumuşacık bir kürkle doğarlar. Tek katmanlı, düz ve parlak bir kürkleri vardır. Doğduklarında siyah olan kürklerine zamanla farklı renklerde katılır. Siyahın yanına mavi(gri-mavi tonları), açık kahverengi, sarı ve ten rengi katılır. Tüyler sırtın tam ortasından kenarlara doğru dökülür. Böyle güzel ve gösterişli bir kürkün bakımının zor olacağını düşünüyor olabilirsiniz ama aslında pek öyle değil. Zaten az tüy döken bir ırk olduğundan temizliği oldukça kolaydır. Düzenli yıkanmasına gerek yoktur, gerektiği zaman yıkanabilir.  Ancak günlük olarak tüylerini fırçalamak gerekir. Uzun tüyler birbirine karışabilir ve zamanla hasırlaşabilir. Bu yüzden gün içinde en az bir kez tüylerini tarayıp düzeltirseniz bu sorunu engelleyebilirsiniz.Tüyler çok fazla uzarsa kısaltılmalıdır. Aylık olarak kulak içlerini kontrol edilmesi de silky terrierin bakımı için önemlidir. Kulakların içine giren tüyler kısaltılabilir.
  Silky terrier oldukça zeki, cesur, kendinden emin, sevgi dolu, insanlarla bir arada olmayı seven bir türdür. En zeki küçük ırk köpek türleri arasında yapılan sıralamada ilk 20'de olduğunu hemen ekleyeyim. Bu zeki köpekler eğitmesi kolay bir türdür. Hem öğrenmeye çok heveslidirler hem de çok çabuk öğrenirler. Doğru tekniklerle kısa sürede eğitilebilir. Apartman hayatına, evde yaşamaya uygundur. İnsanlarla bir arada olmak, evin içinde koşuşturmak, bir odadan diğerine sahibini takip etmek çok hoşlarına gider. Her ne kadar ev yaşantını sevseler de çok oyuncu ve enerjiktirler. Enerjilerini harcayabilmeleri için onu uzun yürüyüşlere çıkarabilir, birlikte gezmeye gidebilirsiniz. Meraklı ve oyuncu köpeklerdir. Yeni yerler görmeyi, araştırmayı severler. Bunun yanı sıra arkadaş canlısı bir tür olan silky terrier genellikle diğer köpek ve hayvanlarla iyi anlaşır. Çocuklara karşı gayet nazik olsalar da köpeklere nasıl davranmasını bilmeyecek kadar küçük çocuklara karşı yeterli sabrı göstermeyebilir. Tüylerini, kulaklarını çekiştirip yanlışlıkla da olsa canını yakan bir çocuğa bir golden kadar hoşgörülü olmayacaktır. Boyutlarına bakıldığı zaman bir bekçi köpeği olmaya pek uygun görünmese de aslında gayet iyi bekçilik yapabilirler. Keskin kulakları sayesinde tehlikeli bir duruma sezerse havlayarak haber verecektir.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

POODLE (standart, minyatür-toy)

DOGO ARGENTİNO

AKSARAY MALAĞI-AKSARAY MALAKLISI