KOMONDOR (MACAR ÇOBAN KÖPEĞİ)


KOMONDOR (MACAR ÇOBAN KÖPEĞİ):
               Komondor veya bir diğer adıyla Macar çoban köpeği adından da anlaşılacağı gibi Macaristan yerlisi bir köpektir. Rus çoban köpekleri (Kafkas çoban köpeği gibi) ve Asya'daki diğer çoban köpeklerinin (Tibetan mastiff gibi)kaynaşmasıyla ortaya çıktığı düşünülmektedir. Hatta internetten bir Macar köpeği olan Puli cinsini araştırırsanız Komondor ile çok benzer olduklarını ve yine bu kaynaşmalar sonucu meydana gelen pek çok köpek türünden biri olduğunu göreceksiniz.  Komondor iyi bir çoban köpeğidir. Geçmişte de günümüzde de insanlar onun bu yeteneğinden faydalanmıştır. Ayrıca sıra dışı beyaz, kıvırcık tüyleri sayesinde çobanlık yaptığı koyunların arasına kolayca karışabiliyor ve sürüye yaklaşan avcı onu fark edene kadar görevini yapıyor.
               Mastiff yani büyük ırk köpeklerle akraba olan bu ırkın kendisi de oldukça büyük hatta dev ırk kategorisinde sayılıyor. Boyları 65-75 cm arası, kiloları 50-60 kg arasında değişmektedir. Erkekler daha uzun ve daha kilolu olabilir. Büyük ama vücuduyla orantılı bir kafası vardır. Kulaklar üçgen şeklinde, uçları genellikle yuvarlak ve aşağıya doğru sarkıktır. Kuyruk genellikle dümdüz bir şekilde sırtın devamı olarak uzanır ve uzun tüyleriyle de birleşince bazen nerenin ayak nerenin kuyruk olduğunun ayrımını yapmak zorlaşır. Gözler kahverengi, burun genellikle siyahtır.
               Komondorun en karakteristik, en göz alıcı yeri tabii ki tüyleri. Yavruyken tüyleri yumuşak,kısa ve kıvırcıktır. Büyüdükçe tüyler uzar ve ip benzeri şeritler halini alır. Uzun, çift tabakalı, kıvırcık ve adeta rasta yapıldığını düşündürecek kadar birleşmiş tüyleriyle göz alıcı ve gösterişlidir. Tüyler beyaz veya kirli beyaz renktedir. Tüy dökmez. Tüy bakımına geldiğimiz zaman, merak etmeyin fırçalanmasına gerek yok. Fırçalamaya çalışırsanız da tüyleri daha çok karıştırma ihtimaliniz yüksek. Bu sebeple tüyleri biraz kendi haline bırakıyoruz. Ancak temizlik çok önemli tabii ki. İlk olarak kirlenmemesini sağlarsanız en güzeli. Yıkanmayı gerektirecek kadar pislenmişse işiniz biraz uzun sürebilir. Komondoru yıkaması ve kurutması biraz zaman alacaktır. Yıkadıktan sonra havluyla iyice kurulayın. Bunun dışında gün içinde ağız çevresindeki tüylerde yemek kalıntısı kalmamasına dikkat edilmelidir. Tüylerin uzadıkça kısaltılması da temizlik açısından çok önemli. Bunlar dışında kulakların içi ve tırnak bakımına da özen gösterilmeli. Eğer kendiniz yapabiliyorsanız kendiniz, yapamıyorsanız bir veterinere götürebilirsiniz.
               Komondor, sahiplerine karşı oldukça sevecen, sadık, zeki ve cesur bir köpektir. Bir çoban köpeği olmasından dolayı çok sahiplenicidir. Evindekileri tıpkı sürüsünü koruduğu gibi korur. Bu yüzden eve getireceğiniz misafirleri komondoruzla tanıştırırken dikkatli olmalısınız. Yabancılara karşı pek sevecen olduğu söylenemez. Ayrıca başka köpekleri kendine, evine bir tehdit olarak algılayabileceği için küçüklükten diğer köpeklere alıştırmazsanız ilerde zorluk çekebilirsiniz.  Yine çoban köpeği olması nedeniyle diğer hayvanlarla arası köpeklerle olduğundan daha iyidir. Bazı köpek türlerinin aksine gördüğü diğer küçük hayvanları kovalama eğilimi genellikle yoktur. Gayet iyi bir aile köpeği de olabilir. Ancak evde çok küçük çocuk varsa daha dikkatli olunmalıdır. Köpeklere nasıl davranması gerektiğini bilecek yaştaki çocuklu aileler için daha uygundur. Çünkü biraz sıkılgan köpeklerdir. Bu yüzden biraz gürültücü olabilirler.
               Zeki ve eğitilebilir köpeklerdir. Kelimenin tam anlamıyla bir bekçi-çoban köpeğidir. Çok kısa sürede, iyi bir eğitimle  öğretilen her şeyi öğrenecek ve uygulayacaktır. Oyun oynamayı ve özgür olmayı sever. Bu yüzden komondor bahçeli bir evde çok mutlu olacaktır. İstediği zaman koşup oyun oynayabileceği, enerjisini atabileceği bir alana kesinlikle ihtiyaç duyar. Uzun yürüyüşler yerine bahçe de koşup oynamak daha çok hoşuna gidecektir. Hele sahibiyle oyun oynamaya bayılacaktır. 
               Komondor ile ilgili anlatacaklarım bu kadar. Komondoru en kısa zeki,beyaz bir koruma olarak tanımlayabiliriz. Eğer sizde hayatınıza biraz beyaz katmak istiyorsanız komondoru unutmayın derim!

Yorumlar

Yorum Gönder

Bu blogdaki popüler yayınlar

POODLE (standart, minyatür-toy)

DOGO ARGENTİNO

AKSARAY MALAĞI-AKSARAY MALAKLISI