DALMAÇYA KÖPEĞİ (DALMAÇYALI)


 DALMAÇYA KÖPEĞİ:
               Evet oldukça uzun bir aradan sonra paylaşacağım bu yazı, dünyada en çok tanınan köpek ırklarından biri olan dalmaçyalı hakkında. Dalmaçya köpeğinin kökeni, hangi ülkeden dünyaya yayıldığı tam kesin olmamakla birlikte çok uzun zamandır insanlarla bir arada olan bu ırkın Hırvatistan'da ortaya çıktığı düşüncesi yaygındır. Hırvatistan'da bulunan Dalmaçya Kıyılarının bununla bir alakası olup olmadığı merak uyandırıcı.
               Orta-büyük boy ırklardan biri olan Dalmaçyalıların boyu genellikle 50-60 cm arası, kilosu genellikle 20-25 kg arasındadır. Erkekler dişilere göre daha ağır ve büyük olabilir. Yuvarlak, yumuşak bakışlı gözleri vardır. Gözler genellikle siyah veya kahverengidir.  Kulaklar üçgen şeklinde yüzün ön kısmına doğru düşer. Kulakların ucu yuvarlaktır yani tam üçgen değildir. Burunları benek rengine göre siyah veya kahverengi olabilir. Kısa, düz, yumuşak tüyleri vardır. Dalmaçyalıları bu kadar ünlü yapan da tabii ki beyaz üstüne siyah benekleridir. Bu benekleri doğduktan sonra kazanırlar. Yani doğduklarında tamamen beyazlardır. Daha sonra benekleri belirmeye başlar. Bazılarının benekleri nadir de olsa kahverengi olabilir. Dalmaçyalılar tüy dökme dönemlerinde çok tüy döker. Ama bu dönemler dışında genellikle ortalama her köpek kadar tüy döker. Yine de evde bakılacaksa tüyler sizi biraz uğraştırabilir.Temizlik ve bakımına gelecek olursak;  kısa tüylerin bakımı da kolaydır. Günde bir kere fırçalayabilirsiniz. Bazı köpekler, özellikle uzun tüylüler, yıkanmayınca köpeklere has kötü bir koku yayabilirler.Burda yine Dalmaçyalıların kısa tüylerinin bir avantajı olarak böyle kötü kokulara rastlamıyoruz. Gerekmedikçe yıkanmasına ihtiyaç yoktur. Temiz köpeklerdir.
              
Dalmaçyalılar hassas, arkadaş canlısı, neşeli, enerjiyle dolu ama bir yandan da çok uysal köpeklerdir. Bu köpekler için tam bir aile köpeği diyebiliriz. Çocuklara karşı oldukça nazik ve sevecendir. Genellikle diğer köpek ve evcil hayvanlarla iyi anlaşırlar ancak erkek köpekler söz konusu olduğunda biraz daha agresif ve saldırgan olabilirler. Sosyal ve arkadaş canlısıdırlar. Bu yüzden evde tek kalmayı sevmezler. Kendileriyle ilgilenilmesini isterler ve ilgilenilmediği takdirde gürültücü olabilirler. Yani sıkıldığı zaman havlamaya meyilli diyebiliriz. Bahçede beslenebilir ancak kışın veya soğuk havalarda eve alınmalı çünkü soğuğa dayanıklı değillerdir. Ilık-sıcak havaları severler. Çok enerjik köpeklerdir. Kesinlikle düzenli olarak egzersiz yaptırılmalı. Evde bakıyorsanız yürüyüşe çıkartabilirsiniz, bahçeniz varsa bahçede birlikte oyun oynayabilirsiniz. Gezmeyi çok severler. Eğer sizde gezmeyi seviyorsanız Dalmaçyalı size iyi bir yolculuk arkadaşı olacaktır. Kısacası kesinlikle hareket etmesini sağlamalısınız. Dalmaçyalılar pek de bütün gün yerinde oturacak köpekler değillerdir. Bu enerjik köpekleri eğitmesi de kolaydır. Çok zekidirler ve kuvvetli bir anlama yeteneğine sahiptirler.  
               Umarım size meşhur Dalmaçyalıları iyi anlatabilmişimdir. Tabii ki burda yazdıklarlarımın çoğu genelleme. Her köpeğin karakteri çok farklıdır ve bu karakter de sahibinin onu ne kadar sevdiğine bağlıdır. Belki de, kim bilir,  sizin en çok seveceğiniz köpek bir Dalmaçyalıdır?

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

POODLE (standart, minyatür-toy)

DOGO ARGENTİNO

AKSARAY MALAĞI-AKSARAY MALAKLISI