EVCİL HAYVANLARIMIZ

 Arkadaşlar bugün biraz daha değişik bir konu hakkında yazı yazmak istedim. Sizlere evlerde en çok tercih edilen 2 evcil hayvan hakkında bilgi verirken, bu hayvanları bakmanın zor yanlarını ve ya bize ne gibi faydaları dokunduğudan bahsetmek istiyorum.
 Mesela evimize bir kedi alacağız, evimizde kedi gelmeden önce hazırlıklar yapmalıyız. Kedi kumu, oyuncak ve yatması için bir minder gibi eşyaları önceden alıp yerleştirmemiz gerekir. Genellikle çoğu insan bir hayvan sahiplenirken yavru olmasını tercih eder. Tabii ki yavruların bakımı yetişkinlere göre biraz daha zahmetlidir.
Çünkü hassas oldukları için daha fazla dikkat gerektirir. Eve yavru bir kedi aldığımızda da bunlara dikkat etmeliyiz. Öncelikle eski sahibinden aşı karnesi varsa bu karne alınmalıdır.
 Kediler çiftleştikten 58-70 gün sonra doğururlar ve genellikle tek seferde 1 ve ya 5 yavru doğururlar. Doğum yaklaştığında sessiz ve karanlık bir köşede bunu tek başına yaparlar. Ardından yavrularına 2 aylık olana kadar bakarlar. 2. aydan
sonra yavrular annelerinden ayrılır ve alınan yavru kedilerde genellikle 2-3 aylık olur zaten. Eve yeni aldığımız yavru kedi ürkek olabilir, annesinden ve kardeşlerinden ayrılıp yeni getirildiği bir yerde kendini güvende hissedemez. Köşelere, eşyaların altına saklanmaya çalışır. Onları girdikleri yerlerden çekiştirip çıkarmaktansa kendi hallerine bırakmak daha iyidir. Bir süre sonra çevresine alıştığında çeşitli oyuncaklarla kedinizin ilgisini çekmeye çalışabilirsiniz. Çünkü kediler aşırı derece de meraklıdırlar ve hareket eden nesneleri kovalamayı çok severler. Eğer kedinizin ilgisini çekebilirseniz bir süre sonra dışarı çıkacaktır ve oyun oynamaya başlayacaktır. İlerleyen zamanlarda ise çevresine ve çevresindeki insanlara daha çok alışacaktır.
Kedilerin bakımı, köpek bakımına göre biraz daha kolay olabilir. Çünkü kediler genellikle günlerinin çoğunu sıcak bir köşede uyuyarak geçirirler. Ayrıca evde bakılan kedilere bir yumak, top ve ya herhangi bir oyuncakla çok rahat egzersiz yaptırılabilir. Bu yüzden evde daha çok zaman geçiriyorsanız bir kedi ideal bir seçim olacaktır. Zaten kediler tuvaletlerini kuma yaptıkları içinde tuvalet eğitiminde genellikle zorluk olmaz. Ancak bazı kediler bunu yapmayı reddedebilir. Bunun nedeni kendini stres altında hissetmesi ve ya bölge işaretlemek istemesi gibi sebepler olabilir.
 Kedilerde bilinçli beslenme çok önemlidir. Çünkü dengesiz bir beslenme kedilerde bir çok probleme neden olabilir. Aynı zamanda kediler yemek konusunda oldukça seçici olduğundan bazen onları beslemek zorlaşabilir. Ayrıca kedilerin bolca protein tüketmesi gerekmektedir. Bunun nedeni kaslarının ve kemiklerinin protein ihtiyacının fazla olmasıdır tabii ki de. Yetişkin bir kedi günde 4-5 öğün beslenmelidir. Ve yavrularda enerji seviyesi daha fazla olduğundan daha çok öğün gerekebilir.
 Kediler oldukça temiz hayvanlardır, boş vakitlerinin neredeyse hepsinde kendilerini yalayarak temizlerler. Bu yüzden banyo ihtiyaçları yoktur. Zaten kediler suyu pek sevmezler ve doğal kokularının kaybolmasını istemezler. Ayrıca düzenli olarak kedimizi yıkarsak, kedimiz kendisini temizlemeyi bırakabilir. Kediler yılda 2 kez tüy döker ve tüy dökümü sırasında dökülen tüylerini genellikle yalayarak toplarlar ancak yine de bu yeterli olmayacağından bizler bir kedi fırçası edinerek kedimizin ölü tüylerini ayırabiliriz. Kedimizi her gün fırçalayarak tüylerinin daha parlak görünmesini sağlayabiliriz.
 Son olarak kedi ve köpek ilişkilerinden bahsetmek istiyorum. Kediler ve köpekler birbirine düşman olarak bilinir genellikle. Ama bu doğuştan gelen bir özellik değildir. Mesela günümüzde sokakta yaşayan kedi,köpekler kardeş gibi geçiniyorlar. Köpekler kendilerinden korkan bir canlının korkusunu hissedebilir ve bunu kendi lehine kullanır. Kedilerde bir köpek gördüklerinde korkabilirler ve ya saldırmaya çalışırlar ya da koşmaya. Köpeklerinde, ataları olan kurtlara benzeyen bir özelliği olan koşan canlının peşine düşerler. Ancak iki canlıda küçüklüklerinden beri alıştırılırsa ileride iki iyi dost olabilirler.

Şimdi de köpeklerden bahsedelim. Köpekler insanın en iyi dostu olarak bilinir ve insanların en çok evde beslediği evcil hayvanlardandırlar. Evimize yavru bir köpek alacağımız zaman yine köpeğimiz eve gelmeden önce yatacağı yer ve oyuncak gibi eşyalarını hazırlamamız gerekir. Aynı zamanda yine aşı karnesini de almamız gerek.
 Köpekler genellikle 1-2 yaşlarında  çiftleşmeye başlarlar. Hamilelikleri 60-90 gün sürer ve yılda bir kere kızışırlar. Ancak basenji ırkı yılda 2 kez kızışır. Büyük ırklar bir seferde 10-12 yavru, küçük ırklar ise 2-3 yavru doğurabilirler. En çok yavru doğuran köpek ise İngiltere'de 2004 yılında 24 yavru doğuran bir Napoliten Mastiff olmuştur. Ve evimize alacağımız yavru köpek genellikle 45 günlük ya da 3 aylık olur. Ama eğitime zaten genellikle 3-4 aylıkken başlandığı için 45 günlük bir yavru almak daha iyidir. Eve yeni getirilen yavru köpek kediler kadar çekingen değildir. Oyun oynamayı severler ancak akşamları ağlayabilirler. Bu tabii ki çok doğal çünkü onlarda birer bebek. Size tavsiyem yatarken size yakın bir yerde yatırmanız. Akşamları "şşş" yaparak sakinleştirebilirsiniz. Ve eğer daha sonra dışarıda bakmayı düşünüyorsanız yavaş yavaş, alıştırarak bahçeye yerleştirmeniz gerek. Unutmayın ki ani değişimler onları kötü etkileyecektir.
 Köpeklerin bakımı hakkında genel bilgilerden bahsetmek istiyorum şimdi de. Büyük-küçük, uzun-kısa her köpek hareket etmeyi sever. Bunun için düzenli yürüyüşler şarttır. Özellikle köpeğinizi kısırlaştırdıysanız egzersizlerine çok dikkat etmelisiniz. Aksi takdirde çok fazla kilo alabilir.
 Yavru köpekler günde 3 öğün yemek yerler. Kuru mamanın yanı sıra ek olarak çeşitli yemeklerde verebilirsiniz ama bunların pişmiş olması ve onlara zarar vermeyecek yiyecekler olmasına dikkat etmelisiniz. Mesela çok fazla süt küçük köpeklerde ishale neden olabilir. Süt yerine yoğurt tercih edebilirsiniz. Haşlanmış tavukta dostlarımız için idealdir.
 Köpekleri çok fazla yıkarsak tüyleri dökülür. Bu yüzden çok pislenmedikçe 6 ayda bir yıkayabilirsiniz. Tüyleri kısa köpekleri çok sık fırçalamanıza gerek yok ancak fazlasından da zarar gelmez. Uzun tüylü dostlarımızı ise günlük ve ya haftalık olarak fırçalamalıyız. Aynı şekilde uzun kulaklı dostlarımızın kulaklarının için kulak damlaları kullanmalıyız.
  Size şimdi dogo, pitbull, fila ve canario türevleri olan köpekler hariç tüm köpekler diğer hayvanlarla iyi anlaşabilir dersem çok aptalca olur. Tüm köpekler iyi eğitildiği sürece, tüm canlılarla iyi anlaşabilirler. Sadece bazı köpeklerin koruma içgüdüleri çok fazla ve bu yüzden saldırganlık eğilimi gösterebilirler. Ancak genellikle bu alan korumasıdır, bölgesinden çıkıldığı an sorun ortadan yok olacaktır.
  Tabii ki evde sadece kedi ve köpek beslemiyoruz. Kuş, kaplumbağa, tavşan veya örümcek, karınca hatta eminim daha egzotik hayvanlar besleyenlerde vardır ancak ben bugün bu iki dostumuzdan bahsetmek istedim. Aynı zamanda bir nedeni daha var: Bazen evde kuş bakmamız ne kadar doğru bilemiyorum. Onlar vahşi canlılar ve biz onları kafeslere kapatıyoruz. Ülkelerinden buralara getiriyoruz. Şimdi şunu sorabilirsiniz: O zaman köpekleri neden evde bakıyoruz?
 Onlar uzun zamandır bizimle ve bir şekilde en iyi dostlarımız olmuşlar. Biz onlara, onlar bize bakıyoruz. Dolaştırabiliyoruz, eğlenebiliyoruz... Ama kabul edelim ki kuş dostlarımız bizi ne kadar severse sevsin gökyüzünde uçmayı yeğlerler.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

POODLE (standart, minyatür-toy)

DOGO ARGENTİNO

AKSARAY MALAĞI-AKSARAY MALAKLISI