KARTAL:

KARTAL:

Kartallar dendiğinde eminim çoğumuzun aklına asalet, güç ve hız gibi kavramlar gelmektedir. Evet, kartallar zarif ve bir o kadarda vahşi kuşlardır.Kartal, atmacagiller familyasına üyedir. Kartalların kıvrık, çengel biçiminde gagaları eti parçalamak için idealdir. Ama onların asıl silahı her zaman kocaman pençeleri ve keskin tırnakları olmuştur. Güçlü bacak kasları sayesinde avına olabildiğince sıkı asılır ve tam anlamıyla kenetlenir. Kanat açıklıkları ortalama 1 metreyi bulur. Kimi kartallar daha küçük olabilir.
 Yüksek dağlık alanlarda ve ya ormanlarda yaşarlar. Tek eşlidirler. Yuvaları daima yüksektedir, yuvaya bazen bir bazen daha fazla yumurta bırakırlar. 7-8 haftalık bir kuluçka döneminin ardından yumurtalar çatlar. Yavrular arasından büyük ve güçlü olan yavru diğer yavruları öldürür.

Avlarını iyice izleyip yakalarlar ve gözleri de pençeleri kadar ölümcüldür. Bizden daha fazla renk gören, kafalarına oranla kocaman gözleri çok duyarlıdır.
 Kartalların bir sürü çeşidi bulunmaktadır; kel kartal, orman kartalı, tavşancıl, kaya kartalı-altın kartal ve esmer kartal bunlardan sadece bir kaçı. Ben size kaya kartalını özel olarak anlatmak isterim.

 KAYA KARTALI-ALTIN KARTAL:

 Kaya kartalı oldukça büyük bir kartaldır. Kanat açıklıkları 1,5 metreden başlayıp 2 bazen 3 metreye kadar ulaşabilir. Kiloları 3000-7000 gr ve 80-90 cm de boyları vardır. Koyu kahverengi renktedirler, kanatlarının altı beyazdır. Ayrıca genç kaya kartalları daha siyaha yakın bir renktedirler. Daha sonra renkleri kahverengiye döner. Kaya kartallarının kuyruğu da çoğu kartal türüne göre farklıdır. Oldukça küt ve hız yapması için idealdir. Pençeleri oldukça güçlü ve büyüktür. Hatta pençesinin uyguladığı baskı, bir kurdun ısırığına eşdeğerdir. Kaya kartalının doğal bir avcısı yoktur. Sadece insanlar onları avlar. Özellikle eski zamanlarda Kızılderililer, liderlerinin başına takması için bu kuşu yakalar ve kuyruk tüylerinden özel bir başlık yaparlardı. Ayrıca bu işi bir silahla değil çıplak elle yaparlardı.

Kaya kartalının bir diğer adı "altın kartal"dır. Bunun nedeni çok güçlü, zeki ve zarif olmasıdır. Çok hızlı uçarlar hatta en hızlı uçan kuş türü olan gökdoğandan sonra en hızlı uçan kuştur. Saatte 320 km hız yapabilir ve süzülürken diğer kartallardan farklı olarak, adeta gösteri yaparcasına kanatlarını açıp süzülür.
 Kaya kartalları Çin, Moğolistan ve Kazagistan gibi yerlerde eğitilerek kurt, tilki ve ceylan avlarında kullanılır. Bu kartallar çok güçlü ve bir o kadarda ağır olduğundan sahiplerinin koluna tünediğinde sahiplerinin bile kolları ağrırmış. Ve küçükken eğitilen kaya kartalları gerçekten sahiplerini çok sever ve alışırlar. Hatta ayrı kalınca üzülür ve sahiplerini özlerler. Doğal hayatta oldukça uzun yaşayan bu kartallar esaret altında 40 yıl kadar yaşarlar.
 Ülkemizdede kaya kartalına rastlayabilir çünkü Trakya, İç anadolu ve Güneydoğu anadolu bölgelerinde altın kartal bulunmaktadır.
 İşte altın kartalın özellikleri. Umarım hoşunuza gitmiştir, faydalı olmuşumdur.

Yorumlar

  1. Çok güzelmiş :) Özellikle kurt avında kullanılması çok tuha f.

    YanıtlaSil

Yorum Gönder

Bu blogdaki popüler yayınlar

POODLE (standart, minyatür-toy)

DOGO ARGENTİNO

TRABZON ZERDAVA